efbet Super Volley 2023/24

07 / april 2024
Левски завърза полуфиналната серия срещу Нефтохимик

Повече от вълнуващ беше вторият полуфинален сблъсък в полуфиналната серия между Левски София и Нефтохимик 2010 Бургас. Сините успяха да завържат серията след победа с 3-2 (27-25, 17-25, 22-25, 25-23, 15-10) като така и двата отбора вече имат по един успех в актива си.

Третият мач между двата тима ще се играе в сряда (10.04) от 19:00ч. в зала “Левски София” в гр. София. Играе се до 3 победи от 5 мача.

Нефтохимик 2010 2-3 Левски София 

Въпреки че допуснаха повече собствени грешки (38 на 21), Сините завършиха в двубоя като по-успешния отбор в атака: 62 на 52. Те записаха и повече директни точки от линията за начален удар (8 на 5 аса), както и имат две блокади повече на сметката си: 15 на 13.

Венислав Антов завърши като топ реализатор с 28 точки (44% успеваемост в атака), докато конкуренция от другата страна на мрежата му беше Розалин Пенчев с 27 точки (58% успеваемост в атака, 5 блокади).

Двата отбора не разочароваха публиката в зала “Младост” като още в началото на първия гейм “се захапаха”, преследвайки се в резултата (13-13). Нефтохимик опита да вземе превес, но момчетата на Николай Желязков показаха здрави нерви (20-21, 22-22) като в заключителни мигове на сета се справиха по-добре за 27-25 в своя полза. 

Действащите шампиони от Нефтохимик реагираха по най-добрия начин във втория гейм, повеждайки от самото начало (7-4). Домакините от Бургас диктуваха ритъма на игра в този сет, докато противниците им от Левски допускаха непридизвикани грешки. В крайна сметка, бургазлии изравниха геймовете за 1-1 след 25-17.

И в третия гейм Нефтохимик започна по-добре (13-10), като поведе при 21-17. Сините обаче показаха борбен дух за 21-21. Въпреки това, бургазлии издържаха на този тест и поведоха с 2-1 след 25-22. 

Истинско шоу сътвориха отборите в четвъртия гейм - с постоянно преследване в резултата, волейболистите на Нефтохимик и Левски играха за всяка точка. Гостите от София обаче успяха да вземат своето и да вкарат мача в тайбрек след 25-23.

Нефтохимик поведе с 2-0 в тайбрека, като продължи да е водещият отбор до 7-5. След това обаче Левски показа качества на блокада и обърна резултата при 11-7 докато се стигне до крайното 15-10.

“Страхотен мач за отбора. Браво на момчетата. Днес играха изключително добре. Трудна серия, със сигурност. Не сме очаквали да бъде и друга; от другата страна има много опитни и качествени състезатели, с голям опит в чужди отбори и първенства. Показахме характер и борбеност до последната точка. Можеше и по-добре да се включат резервите, но това е нормално. Не трябва да забравяме, че това са млади момчета, които не всеки ден играят плейофи на това ниво. С всеки един мач те израстват, така че аз съм спокоен за това. Очаквахме такъв развой на срещата, защото и в първия мач атакуваха Влади Гърков със сервис. Той се справи добре. На моменти те изпълняваха много силен начален удар, затрудняваха посрещането, но генерално беше добре. Има детайли от играта, които можем да изчистим. Ще се опитаме да видим какво може да направим по-добре за следващаата среща.”
Николай Желязков 
Ст. треньор на ВК Левски София 

“Надявам се да продължаваме така със сервиса. Относно днешния мач, беше много тежко. Двата отбора играхме на много високо ниво. Беше на косъм мача. Утре малко почивка, упражнения, защото ни чакат поне още два мача. Днес Розалин успя да ме спре доста пъти. Треньорът усети, че трябва малко почивка да ми даде, излезнах и успях да се съвзема.”
Венислав Антов 
Състезател на ВК Левски София

“Нали вдияхте началото на четвъртия гейм? Бранимир Грозданов си цепна веждата и не можа да продължи мача. Може би там изпуснахме инициативата. После в петия гейм отново бяхме водещият отбор до 7-ма точка, където останахме там общо взето. Търсех по-стабилно посрещане, защото знаехме, че Левски ще рискува сервиса. Георги Петров посрещаше добре, но атаката му малко куцаше. Затова исках да подсиля с Бранимир, но се контузи. Раич играе добре последните 3-4 мача, може би днес малко по-лошо отколкото предните дни. Но не стига само той, трябва целият отбор да играе малко по-добре, за да можем да сме победители в тази серия. Казах вече, че според мен Левски е фаворит. Няма да е лесно, въпреки че спечелихме един мач в София. Ще опитаме.” 
Мартин Стоев 
Ст. треньор на ВК Нефтохимик 2010 Бургас