efbet Super Volley 2023/24

09 / april 2024
Дея не се предаде, завърза серията срещу ЦСКА

Лидерът от редовния сезон в Ефбет Супер Волей 23/24 - Дея Спорт, възкръсна като Феникс в третия полуфинален двубой срещу ЦСКА. Бургазлии, за които победа в днешния двубой беше задължителна, успяха да покажат здрави нерви и да се поздравят с ценния успех след изключителен тайбрек (13-25, 26-24, 27-29,25-20, 15-11).

Следващият двубой между двата тима ще се играе в петък (12.04) от 19:00ч. в столичната зала “Христо Ботев”. ЦСКА имат в актива си две победи, а Дея - една. В серията се играе до три победи от пет мача.

Дея Спорт 3-2 ЦСКА 

Блокадата на Дея се оказа ключовият елемент в днешния двубой като състезателите на Франческо Кадеду записаха повече точки от този елемент: 19 на 14. Червените пък бяха по-добри в атака: 58 на 52, както и отбелязаха един ас повече: 8 на 7. 

Страхиня Бързакович от ЦСКА стана топ реализатор в двубоя, записвайки 25 точки (57% успеваемост в атака). За победителите с по 19 точки завършиха Валентин Братоев и Лукаш Мадалош (45% и 48% успеваемост в атака съответно).

Гостите от ЦСКА буквално не оставиха шанс на Дея в пърия гейм, вземайки превес от самото начало (3-1, 13-7). Благодарение на добрата игра на блок, Червените натрупаха още по-голяма точкова разлика (18-9, 22-10) за крайното 25-13. Бургазлии страдаха и от собствени грешки в този сет. 

Бургазлии успяха да покажат, че още имат сили и се върнаха в мача във втория гейм. Тимът, ръководен от Франческо Кадеду успя да покаже характер в решаващи ситуации след преследване в резултата (15-15, 17-18, 20-20), изравнявайки сетовете след истинска битка за 26-24.

Не по-малко вълнуващ беше развоят на третия гейм. Както Дея, така и ЦСКА даваха най-доброто от себе си, знаейки важността на сета. Този път обаче Червените бяха състезателите, които не загубиха концентрация в играта на “котка и мишка”, приближавайки се до успеха след 29-27. 

Дея направи второ голямо завръщане в мача, печелейки четвъртия гейм след като успя да натрупа комфортна точкова разлика (15-10) за крайното 25-20. 

И в тайбрека бургазлии заеха лидерската позиция и подкрепяни от своите фенове, затвориха мача с 15-11. 

“По видимо много труден начин стигнахме до победата. Тази година с ЦСКА направихме такива мачове, защо да не може да направим такова завръщане и в серията... Но това зависи от нас. ЦСКА играят добър волейбол, а на моменти - ние играем много лош. Имаме голяма липса в лицето на Николай Николов. Него не го компенсираш никога, но тези, които го заместват - Стефан Чавдаров и Милослав Димов, дават максимума от себе си. Не мога да кажа, че днес бяхме по-добрият отбор, но след първия гейм искахме да победим.”
Георги Братоев 
Състезател на ВК Дея Спорт 


“Не играхме особено добре днес с изключение на четвъртия и петия гейм. Бяхме по-добри в първия мач, когато загубихме. Това е волейболът - не успяхме да покажем най-доброто от нашите качества, а понякога играеш добре и губиш. Днешната победа все още нищо не означава. Целта ни е да върнем серията в Бургас и да спечелим, за да се класираме на финал. 
Моите играчи играят под напрежение, те имат средна възраст около 35 години, играли са Олимпиади. Сега трябва да се концентрираме и да се опитаме да играем както го направихме в първия мач. През миналия сезон Нефтохимик го направи, обърна серия от 0-2 загуби. 
Може би Димитър Василев на правилния път да се завърне, за Ники Николов - не знам.”

Франческо Кадеду
Ст. треньор на ВК Дея Спорт 


“Четвъртия и петия гейм не започнахме добре, а при равностойни ситуации това обръща резултата понякога. Имаме резерви. Както се видя и при отбора на Дея. Те бяха готови с техните смени. Като че ли не се възползвахме напълно. Момчетата са готови, даже аз не използвах максимално широтата на пейката. На малко по-бистра глава мога да кажа, че може би имахме няколко още ситуации. Ще напипаме точно кои играчи да играят в кой момент. Това е спорт. Ние сме професионалисти. След като отшумят емоциите след няколко часа, трябва да гледаме чисто професионално и да си направим изводи, за да се борим за класиране.”
Александър Попов 
Ст. треньор на ВК ЦСКА