Money+ Bulgaria Top League Cup 2024

17 / december 2023
Интересни мачове на Money+ Купа България Висша лига 2024
Ясни са всички четвъртфиналисти

Този уикенд стартира надпреварата за Money+ Купа България Висша лига 2024, а началото на турнира беше повече от обещаващо.  Два от мачовете се превърнаха в истинска драма, а един от отборите победи служебно.

Безспорно един от най-интригуващите сблъсъци се очакваше да бъде между носителя на Money+ Купа България Висша лига 2023 „Звездец“ и третият във временното класиране във Висшата Лига „Родопа Смолян“. Феновете на волейбола не останаха разочаровани като двата тима сътвориха истински спектакъл на волейболното игрище.  Мачът беше изпълнен с много емоции и обрати. „Звездец“ стартира колебливо, а отборът на „Родопа Смолян“ показа силна игра и спечели първите два гейма с 25-19; 25-23. В третата част обаче, публиката успя да вдъхнови настоящите носители на трофея за обрат. Поведени от Пламен Георгиев и силна блокада, състезателите на Иван Генков се върнаха в двубоя по впечатляващ начин, за да спечелят мача с 3-2 след 25-16; 25-22; 15-12.

За жалост победата се оказа пирова, тъй като един от важните играчи на клуба – посрещачът Пламен Георгиев, получи тежка контузия.

В следващия кръг „Звездец“ се изправя срещу „Черноморец Бяла 2008“. Двата отбора играха един срещу друг преди по-малко от месец и мачът беше изпълнен с редица обрати, като завърши в полза на малинчани (3-2).

„Черноморец Бяла 2008“ пътуваха до Перник, но не играха. Минути преди старта на мача, в края на загрявката се оказа, че домакините „Металург“ (които са част от А НВГ) не са осигурили медицинско лице, каквото е едно от задължителните изисквания на формата. Така тимът от Бяла продължи „служебно“ напред.

Мачът между „Изгрев“ и „Град“ също повиши градусите в Ябланица, където домакините за малко не успяха да се поздравят с победа. След като изоставаха значително в първия гейм, „Изгрев“ настигнаха съперника в самия край, но не успяха да продължат със същата увереност и загубиха с 23-25. В следващите два обаче бяха по-силният отбор на терена и спечелиха с 25-17; 25-22. Последва нов обрат и размяна на ролите, като в крайна сметка напред в надпреварата продължава “Град” на Христо Христов  след 25-15 и 15-10.

Техен съперник в четвъртфиналите ще бъде тимът на Виктория С.И.Л.А. Пловдивчани победиха „Арда“ като срещнаха по-голяма съпротива единствено във втория гейм, в който изоставаха, но в крайна сметка намериха сили да „обърнат“. Така след 3-0 (25-17; 26-24; 25-19) Виктория С.И.Л.А си осигури място в следващата фаза на турнира.

Другият млад отбор, който продължава напред, е „Славия“. Момчетата на Северин Димитров не срещнаха трудности срещу представителите на А НВГ „Осъм“ и победиха чисто след 25-10; 25-22; 25-12.

В следващия кръг „Славия“ ще се изправи срещу „Етрополе“, които надделяха над „Софийски университет“. Тимът на Ваньо Василев също не срещна огромни трудности и успя да спечели с 3-0 (25-16; 25-20; 25-21), за да продължи уверено напред. Миналата година „Етрополе“ бяха на финал в турнира, а през новия сезон заявиха, че си поставят още по-високи цели. Само преди седмица двата отбора играха един срещу друг и победител отново беше тимът на Ваньо Василев (3-0).

Другият сериозен претендент за титлата - „Дунав“, също продължава напред след „чиста“ победа. Русенци записаха успех като гост срещу отбора на „Ботев“ Луковит след 25-16; 25-21; 25-17. Така „Дунав“ остава непобеден от началото на волейболния сезон тази есен.

Съперник на русенци ще бъде другият непобеден до момента отбор – този на „Миньор“ като безспорно това ще бъде най-интригуващият сблъсък от четвъртфиналните срещи.

Перничани се справиха бързо с тим на „Благоевград“, които се състезават в А НВГ, побеждавайки с 3-0 (25-14; 25-15; 25-16). 

Следващата фаза от турнира продължава на 21.12.