Money+ Bulgaria Top League Cup 2024

21 / januari 2024
"Дунав" е новият носител на Money+ Купа България Висша лига 2024
Отборът от Русе направи обрат след изоставане 0-2 "Етрополе" с втори загубен финал

Изключителен мач сложи началото на финалния уикенд на Money+ Купа България в столичната зала "Левски София". "Дунав" Русе, които изоставаха с 0-2 гейма, показаха изключителен характер и добра физическа форма, за да спечелят категорично следващите 3 гейма, с което си осигуриха трета Купа на България Висша лига и остават непобедени от началото на сезона през есента на 2023 година.

Етрополе 2-3 Дунав Русе

Етрополе започна мача с голяма мотивация и със силен сервис си осигури добра преднина в началото на мача 9-6 (4 аса за символичните домакини). В края на гейма при 19-13 труден сервис на "Етрополе" даде шанс на блокадата им, която спря 3 поредни атаки за 22-13. Етрополци затвориха гейма със солидна разлика 25-15.

Вторият сет започна оспорвано, но тимът на Ваньо Василев отново успя да натрупа преднина 8-4. Етрополе продължи да бъде много по-ефективтият отбор в атака и поведе с 15-8.  В края на частта "Дунав" успя да подобри играта си на блок и в атака, а "Етрополе" допусна повече грешки, за да изравнят в самия край - 22-22. Но русенци не успяха и в крайна сметка загубиха с 23-25.

В третия гейм двата отбора "се захапаха" в началото, демонстрирайки добра игра в защита. "Дунав" успя да "натисне" със сервис и да позиционира добре блокадата си, за да поведе с 12-8. Освен подобряването на блока, русенци повишиха и ефективността си в атака, което им осигури победата в гейма при 25-15 след три много силни сервиса в края.

"Дунав" стартира с ас и 7-0 при сервис на Христо Костов. Тимът на Красимир Миронов не оставяше чиста посока за атаката на съперника и ги принуди да правят повече грешки, като в същото време повиши своята ефективност при нападение. В края на гейма "Етрополе" намери сили да намали разликата и с няколко важни отигравания, заедно с грешка на русенци стопи изоставането си до 2 точки - 19-17. Но не успяха да направят обрат и в крайна сметка геймовият резултат беше изравнен след 21-25.

Очаквано тайбрекът се превърна в истинска битка на нерви, като двата отбора стартираха с размяна на точки - 2-2; 3-3. Важни брейкпоинтс дадоха преднина на "Дунав" при 6-4, а силният сервис на Ангел Павлов затрудни етрополци и изпрати отбора му в другото поле при 8-4. Русенци продължиха да тормозят съперника на начален удар и да бъдат по-ефективтият отбор в атака, за да спечелят при 15-9. 

Много силен мач за Дунав направи Христо Костов, който получи наградата за най-полезен играч. Опитният Ангел Павлов, който има над 300 мача за тима, също имаше изключително важни точки.

За Етрополе най-ефективен беше Иван Панков.

"Стана един добър мач. Нямаше ни на терена до средата на втория гейм. След това започнахме да играем. Ние водим нормален тренировъчен процес и имаме физическа издръжливост, с което превъзхождаме всички отбори във Висшата лига."

Красимир Миронов, ст. треньор на "Дунав""

В началото на мача нищо не ни се получаваше. Демотивирахме другия отбор с подобряване на сервиса и защитата, а в нашия отбор настроението се повиши."

 Христо Костов, състезател на "Дунав" Русе

“Физически те ни превъзхождат. Радвам се, че се получи добър мач. Неприятен е резултатът за нас, но това е спортът.”
Денимир Димитров, състезател на "Етрополе"