efbet Super Volley 2022/23

05 / februari 2023
Левски отново разочарова Хебър след истински волейболен спектакъл
Сините победиха след тайбрек

Феновете на Ефбет Супер Волей не останаха разочаровани тази неделя, след като се насладиха на епичен сблъсък между Левски София и Хебър Пазарджик, спечелен от столичани след пет гейма шоу. Така, “Сините” стават единственият отбор този сезон досега, който е нанесъл две загуби на действащите шампиони (след 3-0 през първия полусезон). 

Както Левски, така и Хебър имат по 10 победи в мъжкия ни елит, като заемат съответно трета и втора позиция във временното класиране. На върха пък са ЦСКА София с 11 победи. 

В следващия кръг, Хебър домакинства на Дея Волей, чийто отбор срещна във финала за Money + Купа България 2023 (спечелен с 3-2). Левски пък ще има по-лесен двубой, гостувайки на последния в класирането - Славия София. 

За изключителното качество на играта в днешния двубой говорят и цифрите от мача: Хебър завърши с 69 успешни атаки (на 56 за Левски), а състезателите на Николай Желязков пък бяха малко по добри на сервис (5 на 4 аса) и на блокада (13 на 12).

36 точки, отбелязани от топ реализатора Джулио Саби, се оказаха недостатъчни за по-добър развой на събитията за пазарджиклии. За Левски, най-резултатен стана Венислав Антов, който завърши с 24.

Наградата за Играч на мача пък беше дадена на либерото на Сините - Владислав Иванов. 

Хебър поведе в началото на първия гейм след серия от грешки от страна на Сините (9-5). Въпреки успешна игра на Венислав Антов в атака и от сервис, домакините не успяха да намалят много точковата разлика. Пазарджиклии продължиха с по-чистата игра, а от своя страна Левски не успя да изчисти всичките си грешки и това им коства гейма при 19-25.

Грешките в синьо продължиха и в първите минути на втория гейм, давайки преднина на Хебър за 7-3. Въпреки че гостите също загубиха концентрация за момент, те все пак успяха да задърджат лидерската си позиция до 16-11. Серия от проблеми на сервис и в атака от страна на Хебър направиха така, че играта да се завърже за 15-16. Последва гонене в резултата, а за радост на своите привърженици в залата, волейболистите на Николай Желязков изравниха геймовете 1-1 след 25-23.


Третият гейм потръгна точка за точка до 9-9, като пазарджиклии взеха превес с 13-10 след грешки на Левски. Именно това изигра лоша шега на домакините и в останалите минути от гейма, като те не успяха да се оттърсят от липсата на концентрация в ключови моменти, а Хебър взе своето за 25-16 и 2-1 гейма.

В истински трилър се превърна четвъртият гейм - Левски влезе силно прии 7-4 и задържа лидерската си позиция през по-голямата част от сета. Джулио Саби обаче открадна шоуто в края на гейма, ковейки точка след точка. В игра на нерви, домакините успяха да спасят два мачбола и да вкарат двубоя в тайбрек при 30-28.

Феновете, следящи двубоя на живо или по b1b.box стояха с притаен дъх до последния съдийски сигнал и в последния, пети, решаващ гейм. Левски обаче показа по-голяма мотивация и се поздрави с крайния успех при 15-13. 

“Целият отбор заслужава да е Играч на мача! Радостен съм, че успяхме да се съберем и да покажем характер. Поздравявам нашия отбор, че показахме за поереден път, че играем заедно. Поздравявам и отбора на Хебър, стана много хубав мач! Радвам се, че ние сме крайният победител. Днес показахме, че Хебър не са непобедими и че в спорта всичко се случва. Поздравления и за целия щаб за раздаването! Ключовото днес беше, че играхме като едно цяло, сполетени, не се предадохме.”
Владислав Иванов, състезател на ВК “Левски София” и Играч на мача


“Изключително нервен мач, невероятна победа! Днес се борихме за всяка точка. Основно отборът на Левски е съставен от млади момчета - за хубаво или за лошо, понякога правят такива мачове. Днес намерихме човек като Александър Къндев - който тренира много добре, работи много добре! Винаги съм казвал, че няма труд, койото да не се отплаща. На тренировка тези момчета се раздават много. Напълно съм съгласен с Влади, че победата отборна. Няма как да дам наградата на отбора, така че я дадох на капитана. Той дава увереност, тон, “ръчка” младите момчета. Победихме два пъти отбора на Хебър! Ако погледенте имената в техния отбор, на теория в нашето първенство те трябва да печелят всичко на 3-0 под 15 точки, а ние два пъти до момента победихме най-стойностния отбор в България.”
Николай Желязков, ст. треньор на Левски София

 “Посвещавам тази награда на всички наши фенове, на този отбор. Бях притеснен, когато влязох на терена, защото излизам срещу шампионите. Но когато видях, че правя точки, напрежението падна.” 
Александър Къндев, състезател на ВК Левски София

 “Левски игра по-добре в по-важните моменти. Ние нямаме постояннство все още.
Два пъти ни биха вече, което означава, че са играли по-добре от нас.
Салпаров, Масари, Туш, Тошко  Алексеив - да, те имат проблеми - контузии, грип. Но това е нормално, и другите имат същите проблеми. Имаме една седмица, за да подготвим мача с Дея. Ще гледаме да възстановим контузените, и ще подготвим двубоя.”

Камило Плачи, ст. треньор на Хебър Пазарджик