NVL Top League 24/25

30 / augusti 2024
Висша лига стартира с 13 отбора

13 отбора ще участват през новия сезон във волейболната Висша лига на България. Заявки за участие бяха подали 14 клуба, но впоследствие се отказа отборът на "Сливнишки герой". 

Шампионатът ще започне в уикенда 2-3 ноември. 

"Обсъдихме с колегите предстоящия сезон. Решихме да започнем една седмица по-късно от планираното 26-27 октомври, като причината са изборите за парламент, и фактът, че на част от клубовете, залите, в които домакинстват, са ангажирани с изборния процес. Запазваме регламента за провеждане на срещите в редовния сезон, а именно - да се срещат по веднъж, като домакинството на всеки се определя на база номер по системата Бергер. т.е. имаме 12 кръга редовен сезон", обясни президентът на НВЛ (мъже) Живко Желев.

"Търсехме съвместно варианти за последващия етап, а именно плейофите, така че от една страна да запазим достатъчен брой срещи, а от друга да запазим интрига до последно, а и да не тежи много на клубните бюджети. Първите два отбора в класирането от редовния сезон, ще се включат на ниво полуфинален плейоф, отборите от 3 до 10 място ще участват за достигане до полуфиналите, а последните 3 отбора ще имат допълнителни срещи по между си. Класиралият се на 13-о място изпада, 12-ия ще играе плейаут със загубилия финала на "А" НВГ, а 11-ият запазва мястото си. Победителят от Висша лига влиза директно в Ефбет Супер Волей, загубилият ще играе плейоф с предпоследния от елита, както досега", допълни Желев. 

Всички срещи от плейофите ще се играят в 2 мача със "златен гейм", както и досега.

Предстои да бъде изтеглен и жребият, след което направена програмата за цялото първенство.