efbet Super Volley

20 / januari 2024
Дея Спорт ще се бори за първа титла в Money+ Купа България
Бургазлии обърнаха ЦСКА след 0-2

Сериозна битка между Дея Спорт и ЦСКА сложи началото на полуфиналите на волейболното шоу Money+ Купа България 2024.

Дея Спорт 3-2 ЦСКА

ЦСКА показа много добра тактическа игра в първите два гейма, но след това опитът на Дея си каза думата. Армейците реализираха повече точки (81 на 72), но допуснаха и повече грешки - 29 на 20 и то в ключови моменти. Двата отбора показаха равностойна игра на посрещане с лек превес за ЦСКА - 48% на 45% позитивно. Дея беше по-добрият отбор на сервис, реализирайки 5 срещу 1 аса, както и на блокада - 15 на 11. 

Двата отбора започнаха срещата с голяма мотивация, но и напрежение, което пролича от големия брой грешки - по 8 от двете страни за първия гейм. Армейците поведоха в началото 9-6, затруднявайки посрещането на Дея. Червените успяха да разкъсат блокадата на бургазлии и да построят добре своята, за да спрат противника - 4 на 1 точкови блокади. Атаката на ЦСКА също беше по-ефективна и така армейците поведоха след 25-18.

Вторият гейм започна много оспорвано. Дея подобриха играта на блокада и засилиха сервиса, а ЦСКА продължи да тормози защитата с пуснати топки зад блока до 11-8. Червените допуснаха повече грешки на сервис и имаха трудности в посрещане, което даде възможност на Дея на скъси изоставането си - 15-16. В крайна сметка играчите на Александър Попов поведоха с 2-0 гейма след 25-20. 

Битката продължи и в третия гейм, като в началото двата отбора се "захапаха" през центъра. Играта потръгна точка за точка с лек превес за Дея. Бургазлии допуснаха по-малко грешки и затрудниха посрещането на червените, като реализираха 4 блокади срещу 2 за противника. Така Дея се върна в мача след 25-20 за 1-2 гейма. 

В четвъртата част Дея започна малко по-добре, повеждайки с 3 точки при 9-6, но грешка на сервис и успешен блок за ЦСКА намалиха разликата до 9-8. Бургазлии отново поведоха, а в самия край на гейма имаха сериозна преднина 19-14 с по-добра игра на блокада и намаляване на грешките. Александър Попов опита да промени развоя на гейма пускайки в игра Хорхе Гарсия и Делчо Раев, но не успя и Дея "вкараха" мача в тайбрек след 25-19. 

Последният гейм се превърна с истинска игра на нерви, в която в ключови ситуации Дея успяха да покажат по-добра концентрация. 2 аса на Валентин Братоев след размяна на игралните полета даде на отбора му 4 точки преднина за 10-6, ЦСКА показа характер, но не успя да отвърне на силния сервис и добрата блокада на Дея. Така Бургазлии за втора поредна година ще се борят за един от най-желаните волейболни трофей след 15-12 в тайбрека. 

В Големия Финал, съперник на Дея Спорт утре, 21 януари, от 19 часа ще бъде победителят от другия полуфинален мач между Левски София и Монтана Волей. 

Валентин Братоев беше най-резултатен за победителите със 17 точки, а 16 добави централният блокировач Николай Николов, от които 6 блокади. Лукас Мадалос помогна на отбора си да "обърне" мача, включвайки се успешно на мястото на Николай Учиков, с реализирани 12 точки. 

Страхиня Бързакович от ЦСКА отбеляза 22 точки за своя тим, а Тодор Вълчев добави 21. За ЦСКА силен мач направи и централният блокировач Стойко Ненчев, който реализира 15 точки, от които 12 в атака. 

"Беше странен мач. Труден за нас. Това е седми мач с тях, който приключваме така. Това говори, че са много равностоен съперник и има много характер в двата отбора. Подобрихме сервиса си и започнахме да играем с по-добра емоция и самочувствие. Да не пропускам и отличното включване на Мадалос." 
Франческо Кадедо, ст. треньор на Дея Спорт

"Започнахме катастрофално, но успяхме да се събудим. Радвам се, че успяхме да излезем като победители и то по-този начин. Не знам дали съм преживявал "по-сладка" победа. Проявихме характер, за да спечелим."
Валентин Братоев, състезател на Дея Спорт

"Опитът и това, че дадохме всичко от себе си и нещата ни се получиха, ни даде победата."
Димитър Василев, състезател на Дея Спорт 

"Малко не ни достигна, загубихме концентрация във важни моменти."
Александър Попов, ст. треньор на ЦСКА