efbet Super Volley

20 / januari 2024
Левски София ще играе на Големия финал
Левски ще се бори за титлата срещу Дея Спорт

И вторият полуфинален мач от турнира за Money+ Купа България 2024 предложи на феновете петгеймово волейболно шоу.

Монтана Волей 2-3 Левски София 

Левски София категорично надигра Монтана Волей на блокада, реализирайки 14 срещу 6 точкови и това им осигури победата. В останалите елементи двата тима имат приблизителни резултати. При посрещането тимът от Северозапада има лек превес 54% на 50%, както и при успеваемостта на атаката - 46% на 44%  (70 на 67 точки). Монтана отбеляза 1 ас повече - 5 на 4. Левски допусна и 4 повече грешки - 34 срещу 30, които, обаче, не се оказаха решаващи.И двата отбора стартираха напрегнато двубоя като показател за това е големият брой грешки - 23 за гейма, от които 3 повече за Левски. Сетът беше изключително оспорван.

При изоставане 21-22, много силен сервис на Симеон Николов и последвал ас помогна на Левски да поведе в ключов момент 23-22, но сбърка за 23-23. Последваха по две грешки на начален удар и от двете страни за 25-25.

Играта на нерви продължи като и двата тима пропуснаха няколко възможности да "затворят" гейма в своя полза, като това направиха Монтана Волей при 31-29 след добре насочен сервис, с който не успя да се справи Алехандро Торо.

Монтана започнаха по-уверено втория сет, повеждайки с 5-2, но младият тим на Левски успя да "се събере" и поведе с 9-8, спечелвайки няколко тежки разигравания. Сините намалиха грешките си, за разлика от Монтана, които изпитваха и затруднения при посрещането. Младият тим имаше стабилна преднина 17-13, която Монтана успяха да стопят до 1 точка при 20-19. В самия край на гейма монтанският тим демонстрира силна игра в защита и дори стигна до възможност да спечели гейма при 26-25. В крайна сметка блокадата на Левски реши сета в полза на домакините при 28-26.

Третата част част започна много оспорвано, като и двата отбора намалиха грешките, което доведе и до повишаване на качеството на волейболната игра. След 11-11 Монтана успяха да натрупат преднина при 14-11, намирайки своя ритъм на игра за сметка на Левски, които имаха едва 39% ефективност в атака. Така отборът от Северозапада спечели гейма с 25-18.

В началото на четвъртия сет Левски подобри значително играта си и резултатът "вървеше" точка за точка. Сините успяха да натрупат преднина при 18-14, след като сервисът на Светослав Гоцев затрудни посрещането на съперника, а блокадата спря опитите за атака. Софийският тим успя да запази концентрация до края, за да изпрати мача в тайбрек след 25-21.В последния гейм двата отбора се "захапаха" и играта вървеше точка за точка до 5-5, когато блокадата помогна на Левски да поведе при 7-5. Преднината в полза на Сините се запази до смяната на полетата 8-6. След силна игра в защита Монтана успя да изравни за 9-9, но след мощна атака и ас, домакините си върнаха водачеството за 11-9. Левски запазиха концентрация до края и въпреки малките колебания в тайбрека, си спечелиха място на финала след 15-12.

Така Левски София ще се борят за втори голям трофей след спечелването на Суперкупата на България през есента на 2023 година.Най-резултатен за Сините беше Венислав Антов, който не започна като титуляр, но се оказа ключе състезател за победата с 29 точки. Владимир Гърков отбеляза 19.За Монтана Волей най-много точки заби юношата на Левски Самуил Вълчинов - 24, а Фахри Путратама добави 17.

"Като цяло намалихме грешките, което беше належащо. Нормално е полуфинална среща да е напрегната. Монтана играят много бърз волейбол и винаги е много трудно да се блокира срещу такъв разпределител. Ние сме млад отбор, с момчета на по 17-18 години и не трябва да имаме това напрежение. Утре трябва да излезем освободен срещу опитния отбор на Дея и да играем един добър волейбол. Надявам се публиката да ни подкрепи утре и да ни даде добър тласък за победа."

Николай Желязков, ст. треньор на Левски София

"Беше много труден мач. Трябваше да покажем характер и се радвам, че успяхме и то пред собствената си публика."

Владимир Гърков, състезател на Левски София

"Доволен съм от представянето. Разочарован съм от поведението на един аржентински състезател, който не показва феърплей и не му е з апърви път срещу нас.Смятам, че тези момчета дадоха всичко, което можаха. Можехме да бъдем по-убедителни на блок. Мачът беше много оспорван и всеки можеше да е победител."
Даниел Пеев, ст. треньор на Монтана Волей