Money+ Supercup

15 / oktober 2022
Хебър Пазарджик с първи трофей през сезона, грабна Суперкупата
Това е втора поредна Суперкупа за Тигрите от Пазарджик

Изключително шоу беляза мача за Money + Волейболната Суперкупа 2022, състоял се тази събота в комплекс “Сила”. Отборите на Хебър Пазарджик и Нефтохимик 2010 Бургас влезнаха в спор за първия трофей през сезон 2022/2023, като след оспорвана битка, тимът на Хебър Волей грабна Суперкупата за трети път в историята си (втори пореден), надигравайки с 3-1 “вечния съперник” от последните години.

Статистически, Хебър доминира на полето в атака. Тимът, воден от Камило Плачи, завърши с 60 успешни атаки (към 40 за бургазлии) и записа 7 аса (1 за Нефтохимик). Воденият от Лазар Лазаров отбор пък затрудни противника с блокада  (9 на 7). 

Трифон Лапков топ реализатор в мача (24т.) и беше отличен като MVP на двубоя. 

Нефтохимик записа първата точка в мача след грешка на Якопо Масари от начален удар. Въпреки това, пазарджиклии бързо установиха своя ритъм на игра и заеха лидерската позиция. При резултат 7-3, Лазар Лазаров поисика прекъсване, но не успя да спре устрема на “Тигрите”, които продължиха да контролират ритъма на игра и отвориха мача в своя полза след 25-15. Трифон Лапков беше най-резултатен за пазарджиклии в този гейм (9т.).

Хебър стартира много по-добре и във втория гейм (10-4, 15-7). Триото Лапков, Якопо Масари и Теодор Алексиев показваше сила в атака, използвайки всички свои възможности от разконцентрираното посрещане на бургазлии. Без затруднения, Хебър спечелиха и този гейм (25-14), приближавайки се до крайната победа. 
От Нефтохимик обаче не бяха готови да се предадат без битка.

Двата отбора “се сбориха” в началото на третия гейм, преследвайки се в резултата (7-8,9-9), като Нефтохимик дори поведе за първи път в мача (14-11 в тяхна полза). Ст. треньорът наХебър - Камило Плачи поиска прекъсване, но не успя да спре устрема на бургазлии, които в крайна сметка върнаха обратно интригата в двубоя (25-21 в тяхна полза).

И четвъртият гейм започна обещаващо (4-5), като отново Нефтохимик отново успя да намери правилните волейболни аргументи и поведе с 9-6. Вдъхновени, бургазлии засилиха своето представяне на блок, докато от своя страна пазарджиклии страдаха от някои непредизвикани грешки. Калоян Балабанов и Аксел Трухчев бяха безпощадни, но след игра на “котка и мишка” , по-големият опит на Хебър все пак им помогна да измъкнат победата. 

Трифон Лапков, MVP на двубоя: Радвам се, че спечелихме, разбира се. Беше интересен мач. Нефтохимик се върна много концентриран след втория гейм, но в крайна сметка, успяхме да се върнем. Наградата за Най-полезен играч означава много за мен, но нямаше да е възможно без съотборниците ми. В Хебър се опитваме да не се считаме за фаворити.”

Якопо Масари, състезател на Хебър: “Доста интензивен мач. Опитахме се да ги затрудним със сервис, те пък ни отговориха с много добър блок след втория гейм. Стана добър двубой. Хебър е смятан за фаворит от мнозина, но ние се опитваме да не се поддаваме на напрежението. Искам да благодаря на нашите фенове, които ни карат да се чувстваме като у дома си в която и зала да играем!”

Аксел Трухчев, състезател на Нефтохимик: “Получи се страхотен мач! Хебър има прекрасен отбор! Лапков, Масари - какви неща направиха само! Пожелавам им най-доброто. А ние ще се борим да спечелим шампионата!”

Шоуто между геймовете 

Първото по рода си в историята на българския волейбол (и спорт) “Шоу между геймовете” зарадва зрителите, които бяха изпълнили до краен предел зала “Сила”. Музикантите от популярната българска Deep Zone Project забавляваха феновете на волейбола в паузата след втория гейм. След края на изпълнението си, изпълнителите изразиха радостта си от участието си в “Шоуто между геймовете”, както и желанието си да гледат още повече двубой от Ефбет Супер Волей.