efbet Super Volley 2022/23

19 / juli 2023
Ясен е жребият на българските отбори в европейските клубни турнири
Нефтохимик 2010, Хебър, Левски и Дея ще ни представят в Европа

Шампионите от Нефтохимик 2010, носителите на сребърните медали Хебър Пазарджик, както и Левски София и бургаският Дея Спорт вече имат яснота за своите двубои в съответните първи фази на европейските клубни турнири. Това стана ясно след като днес (19.07) Европейската Волейболна Конфедерация проведе теглене на жребий в своите офиси в Люксембург. 

От тази година най-престижният клубен турнир - Шампионска лига, има нов регламент. Участие стартират 14 заявени отбора, които бяха разпределени в четири 4 групи, като всяка от които реално представлява турнир с един домакин по системата „всеки срещу всеки“. 2 групи са с по 4 отбора, другите две – с по 3.
В тази първа фаза на Шампионска лига Нетфтохимик ще трябва да се справи с черногорският Будва, унгарския Капошвар и северномакедонския Струмица.

Първите два тима от всеки поток се класират за следващата фаза – втори кръг, като осемте отбора се разпределят в нови две групи (с по 4 отбора), а двубоите отново ще се състоят на турнирен принцип. Домакини на тези два турнира ще бъдат двата отбора от 8-те останали в надпреварата, които са с най-високо класиране в ранглистата на континенталната конфедерация.

Победителите от двата турнира от 2-ри кръг се класират директно в групите на Шампионската лига, тъй като 3-и кръг на практика няма да има. Груповата фаза на Шампионска лига за сезон 2023/2024 се води 4-и кръг.

Сребърните медалисти от Хебър Пазарджик пък ще стартират европейското си участие тази година в турнира за Купата на ЦЕВ, като на пътя им ще се изправят или поляци или австрийци. Пазарджиклии, които две поредни години участваха в груповата фаза на Шампионска лига, ще стартират директно от 1/16 финалите на Купата на ЦЕВ. 

Така, Хебър вече очаква победителя от спора на 1/32-финалите, който противопоставя полския Алурон Вирту Варта Заверче и австрийският ТСВ Райфайзен Хартберг.

Бронзовите медалисти от Левски София пък ще участват в Чалъндж Къп (Купа на Претендетите) и започват директно от фазата на 1/16 финалите, като там "сините" ще трябва да се преборят с победителя от сблъсъка между израелския "Апоел Мате-Ашер" и отбора, който спечели турнира на Зоналната волейболна асоциация на Западна Европа (WEVZA) през септември.

Другият бургаски тим, Дея Спорт, ще участва отново в Чалъндж Къп като на старта на турнира ще срещнат словенците от Триглав Кран във фазата на 1/32 финалите.