efbet Super Volley 2022/23

20 / januari 2023
Берое на полуфинал за Купата след драма срещу Монтана
Тимът от Стара Загора с победа 3-2

Монтана Волей и Берое 2016 за пореден път отговориха на очакванията на волейболните фенове за интригуващ двубой, след като победителят в четвъртфинална битка между двата тима стана ясен след тайбрек. Този път обаче, за разлика от двубоя в Ефбет Супер Волей, с успеха се поздравиха беройци, които продължават напред към полуфиналите. В събота, състезателите на Мирослав Живков ще трябва да се преборят с Дея Волей, ако искат да достигнат до Големия Финал. 

Монтана Волей стартира по-добре в мача, след като зае лидерската позиция от самото начало (3-0) и диктуваше ритъма на игра през целия първи гейм, за да отвори в своя полза след 25-14. 
Беройци се върнаха силно мотивирани във втория гейм и ролите се размениха. Без никакви проблеми състезателите на Мирослав Живков наложиха своята игра и “върнаха услугата” за 25-11. 
Изглеждаше, че истинският мач започна в третия гейм, когато отборите “се захапаха” (5-5, 10-10, 13-13), държайки в напрежение феновете до последния момент. По-добра концентрация в решаващите моменти се оказа ключова и след ас на Спас Байрев тимът от Стара Загора поведе с 2-1. 
Изключително оспорван беше четвъртият гейм, но в тези моменти Монтана Волей успя да наложи волята си и вкара мача в тайбрек. Възпитаниците на Даниел Пеев поведоха уверено, но след това вдъхновеният отбор на Берое успя да използва добре козовете си и, воден от капитана Руси Желев, обърна гейма и мача, за да се поздрави с крайното 3-2. 

“Искам да честитя на Берое, те показаха по-голям характер и по-голяма борбеност в петия гейм. Изоставаха с 5-6 точки, успяха да ни настигнат и да ни победят. Направихме изключително много грешки. Мисля, че за този период от сезона и сега преди Купата не сме в най-доброто си състояние. Ще се борим напред в първенството. Изключително много са уроците, които можем да научим чисто спортно-технически. Имаме много работа да вършим, за да можем да успеем да подобрим всеки един елемент, за да сме конкурентоспособни. От това, което успях да видя от отбора на Дея, мисля, че няма да имат проблеми срещу отбора на Берое. Берое днес изхабиха много сили.” 
Мартин Божилов
Състезател на Монтана Волей


“Втори пореден мач с Монтана завършваме с тайбрек. Отново драма. Имахме изключително добър отбор срещу нас. Ключът към успеха беше малко късмет, борба до края, не се отказахме! Абсолютно всеки един от нас допринесе с нещо - с това, че вярвахме до последно. Старахме се да изпълняваме това, за което се бяхме подготвили и това, което говорихме. Все още не сме мислили за отбора на Дея, понеже знаехме, че мачът с Монтана ще е много труден. Веднага започваме подготовка сега, прибираме се и започваме да гледаме видео. Отборът на Дея ни победи с 3-0 много категорично в началото на първия полусезон в Ефбет Супер Волей. Това, че беше мач от първи кръг със сигурност оказа някакво влияние върху този резултат. Обещавам, че ще се опитаме да направим утрешния мач възможно най-добър за публиката. Със сигурност не ни отписвам, защото отборът ни е достатъчно качествен, за да спечели.” 
Руси Желев
Състезател на Берое 2016