efbet Super Volley 2022/23

20 / januari 2023
Нефтохимик 2010 е последният полуфиналист на Money + Купа България 2023
Бургазлии надвиха Левски с 3-1

Левски София и Нефтохимик 2010 се срещнаха в последния четвъртфинален сблъсък за деня, създавайки истински спектакъл на волейболното игрище. Бургазлии обаче показаха по-голяма класа в решаващи моменти и след 3-1, запазиха своето място на полуфиналите. Състезателите на Атанас Петров ще срещнат в решителна битка по пътя към Финала домакините на финалния турнир и актуални носители на трофея - Хебър Пазарджик. 

По-успешната атака и по-доброто представяне на сервис се оказаха ключови за крайния резултат. Бургазлии завършиха с 54 успешни атаки (на 46 за Левски) и с 8 аса (на 4). Сините пък бяха по-добри на блокада - 13 на 8. 
Аксел Трухчев от Нефтохимик стана топ реализатор в мача, с 21т. За Левски пък Алехандро Торо добави най-много - 16. 

Още първият гейм даде заявка за шоу на терена, след като Левски поведе в началото с 8-6, но след това Нефтохимик успя да обърне нещата в своя полза благодарение на силна серия сервиси на Аксел Трухчев. Блокадата на бургазлии също заработи на ниво и те успяха да отворят в своя полза при 25-17. 

Сините отново поведоха в началото на втория гейм, но този път не допуснаха бързи изненади (16-12), контролирайки ритъма на игра. С добър сервис, възпитаниците на Николай Желязков запазиха преднината си и върнаха обратно интригата в мача, изравнявайки след 25-18. 

Изключително оспорван и интересен се оказа третият гейм, в който Нефтохимик 
водеше през повечето време, но Левски показа зъби в края. В игра на нерви, двата тима се преследваха в резултата след 20-тата точка, но в крайна сметка Нефтохимик показа по-здрави нерви и затвори при 27-25.

В последния, четвърти гейм, Нефтохимик пречупи противника в някои решаващи моменти и се поздрави с крайния успех след 25-19.


“Успяхме да играем добре на сервис - особено първия гейм смятам, че на силен сервис успяхме да наддлеем. Във втория гейм, когато загубихме, че ни спадна нивото на сервис и те се възползваха. За щастие, в следващите два гейма успяхме да възстановим това ниво и това беше ключа към успеха ни. Имаше няколко критични момента в различните геймове, където показахме ментална сила и това ме радва, защото в тези важни моменти се показва характер. Очевидно го имаме, щом се справихме в някакви тежки ситуации. Имаме опитни състезатели, които си вършат работата. Очакванията ни сега са да направим хубаво възстановяване тази вечер, защото мачът ни беше много тежък. Ще излезнем освободено срещу тях, те са фаворити в своята зала. Би трябвало напрежението да е в тяхното поле. Ако успеем да покажем нашето лице, имаме какво да предложим.”
Георги Петров
Състезател на Нефтохимик 2010

“За съжаление, отпадаме. Играхме срещу един много силен и стойностен противник. Поздравявам отбора на Нефтохимик, заслужават победата. Ние имахме своите шансове и възможности да обърнем мача, но не се получи. Купата за нас вече е минало. От понеделник започваме да работим здраво за предстоящия втори полусезон и се надявам да изглеждаме различно и да завършим по положителен начин. Със сигурност трябва да се натрупа повече увереност в младите. Работи се здраво всеки ден. Надявам се отборът да има по-различен облик. Кой ще вдигне Купата? Хебър на теория е най-стойностният отбор, но утре срещу Нефтохимик няма да им е лесно. Дея също имат своите шансове, така че нищо не се знае. Който и да спечели, ще е заслужено.”
Владислав Иванов
Състезател на Левски София