efbet Super Volley 2022/23

21 / januari 2023
Дея първи финалист за Money + Купа България 2023
Бургазлии се наложиха с 3-1 над Берое 2016

Отборът на Дея Волей (Бургас) стана първият финалист в Money + Купа България 2023, след като в полуфинален сблъсък се наложи с 3-1 над Берое 2016 (Стара Загора). Това е и първи път в историята на бургаския клуб, когато те достигат мача за златния медал.

По-добрата игра на блок (13 на 9), както и по-силният сервис (10 на 7) бяха ключови за крайния успех. Повечето грешки от страна на беройци - 34 на 20, също оказаха влияние върху резултата. В атака и двата тима показаха качества - 43 на 41 успешни атаки за Берое. 

Най-резултатен в мача стана Спас Байрев с 23 точки, а за победителите 18 наниза Николай Учиков. 

Както Дея Волей, така и Берое 2016 започнаха силно мотивирани в полуфинала, като в първите минути от мача се преследваха в резултата точка за точка (5-5, 16-16).  С развитието на гейма обаче Дея изчистиха играта си и с повече прецизност в атака отвориха мача в своя полза след две успешни отигравания на този елемент на Николай Учиков и Стефано Патриарка за 25-21. 

Вълнуващата игра продължи и във втория гейм, като отборите се надиграваха в различните елементи, затруднявайки се един друг със силен сервис. Блокада на Патриарка и грешка на Спас Байрев от сервис дадоха предимство с 12-10 на Дея. Бургазлии запазиха преднината си (18-15). Беройци обаче, водени от Стефан Иванов на сервис (2 аса), успяха да поведат при 22-20. Триото Руси Желев, Алексей Землянко и Спас Байрев бяха безупречни, радвайки своите фенове за 25-23. 

Това ядоса бургазлии, които поведоха с 5-1 в третия гейм. Берое се опита отново да създаде изненада, като Байрев не се колабаеше в завършването на своите атаки (6-7). След това вдъхновена игра на Стефан Чавдаров от сервис и Тодор Вълчев в игра направиха разликата за 25-16, с което Дея се приближи до крайния успех. 

Играта потръгна точка за точка в четвъртия гейм, но след поредица от грешки на Берое, бургазлии дръпнаха в резултата за 16-10. Без повече изненади, състезателите на Франческо Кадеду затвориха гейма с 25-17.


“Мачът беше по-труден отколкото очаквах, Берое са един много стойностен отбор, който играе обединено, показват много хубав волейбол. Млади момчета са и се раздават максимално. Треньорът им им дава добри наставления и те изпълняват. Честно казано, в почти всички мачове имаме по един такъв спад в играта както днес във втория гейм. Радостното е, че успяваме след това да се върнем в мача и да вземем своето. Надявам се утре да се получи хубав двубой, с който да зарадваме публиката и да покажем красив волейбол.”
Стефан Чавдаров 
Състезател на Дея Волей


“Искам да поздравя отбора на Дея, показаха един много силен волейбол. Бяха ни разкрили силните страни и мисля, че противодействаха много добре на тях. Колкото до нашия отбор - също искам да поздравя тези млади момчета, защото някои от тях за първи път играят такива важни мачове като полуфинали - за тях това е един ценен опит, който след години ще им е от полза. Това им казах и на тях - днес само можем да спечелим и вярвам, че това е много ценно за тях. Взехме втория гейм и това говори както за силна психика, така и за отборен дух. Имаме желание. Както казах - това са млади момчета, които са гладни за волейбол и го доказват всеки ден на тренировка. Мисля, че тепърва ще виждате добра игра от тях. Надявам се да сме живи и здрави и през втория полусезон на Ефбет Супер Волей да направим достойно класиране.”
Венцислав Рагин
Състезател на Берое 2016