Money+ Bulgaria Cup 2023

20 / januari 2023
Дея на полуфинал в Money + Купа България 2023
Бургазлии надиграха с 3-1 ЦСКА

Дея Волей стана първият полуфиналист в Money + Купа България 2023 след като в оспорван четвъртфинален сблъсък надигра ЦСКА. 
За високото ниво на волейбол говорят и цифрите след двубоя - червените завършиха с две повече успешни атаки (44 на 42). И двата отбора записаха по 9 точки от блокада, а на сервис бургазлии бяха по-добри - 9 на 6. Грешките изиграха лоша роля на ЦСКА - 39 на 26. 

 
И двата отбора започнаха обещаващо в двубоя (5-5, 7-7), но успешен блок и добър сервис на Николай Учиков дадоха преднина на Дея Волей (10-7). Разликата дори набъбна при 14-8, но ЦСКА успя да се приближи в резултата при 14-17. Грешки на сервис попречиха на армейците да завържат играта още повече, а от другата страна на мрежата Тодор Вълчев пък затрудни противника точно на този елемент. Червените обаче не се отказаха и върнаха обратно интригата при 23-24, спасявайки два геймбола. Грешка на сервис от страна на ЦСКА сложи край на спора в този сет. 

И във втория гейм зрителите в спортна зала “Васил Левски” станаха свидетели на истинска игра на “котка и мишка”. Отборите се преследваха в резултата през цялото време, като едва в края след 20-тата точка, ЦСКА успя да вземе своето и изравни резултата за 1-1 след 25-21. 

Дея отговори бързо в началото на третия гейм, след като взе предимство при 10-6. Въпреки че ЦСКА опита да спре устрема им, по-голямото внимание към детайла се оказа решаващо в тази част, а Дея се приближи до крайната победа след 25-20. 

В четвъртия гейм бургазлии взеха пълно предимство, диктувайки ритъма на игра. Червените от своя страна страдаха от непредизвикани грешки и така и не успяха да се върнат обратно в гейма, губейки го на 14. 


“Не знам дали е имало точен ключ към победата. Според мен се получи хубав мач, много оспорван, много равностоен, срещу силен противник. Просто в някои моменти успяхме да устоим на напрежението, което се оказа много важно. Опитахме се да възстановим това, което през първата половина на сезона ни липсваше. Все още не сме в оптимална форма, но се опитваме. Имаме нужда от време, но мисля, че сме на правилния път. Нямаме предпочитания кого да срещнем на полуфинала. Сигурен съм, че Монтана и Берое ще направят много хубав мач и ще дадат всичко от себе си. Нека по-добрият да победи.”
Николай Учиков 
Състезател на Дея Волей

“Играхме доста равностойно. Елементът, с който Дея ни надиграха беше сервисът. Успяха да бият по-силен сервис, който влиза в игрището, докато при нас беше много периодично. Определено успяха да ни надиграят. Подготвяхме се усърдно за тази купа вече две седмици; не винаги нещата се получават. На елиминационните турнири е така. Продължаваме напред, имаме шампионат за печелене и играем за всяка точка!”
Методи Ананиев
Състезател на ЦСКА