Money+ Bulgaria Top League Cup 2023

10 / januari 2023
Живко Желев: "Без подкрепата от букмейкърите, спортът ни ще стане аматьорски."
"Призовавам за разум," допълни президентът на НВЛ

Сериозни притеснения относно предложените изменения в Закона за хазарта изрази президентът на Национална волейболна лига Живко Желев. 
Той не скри, че подобни корекции, които се предлагат, ще ударят много сериозно по волейболните клубове, а фалитите са неизбежни. 

"Няма човек, който се занимава с финансирането на спортен клуб, който да не се притеснява при подобни намерения. Букмейкърските компании са основните рекламодатели във всички спортове и спокойно може да се каже, че осигуряват не малка част от финансирането в спорта ни като цяло. Ще си позволя да коментирам само волейбола, защото не е коректно да вземам отношение от името на другите спортове. Всички отбори в Ефбет Супер Волей имат за рекламодател букмейкъри, които осигуряват не малко средства, което се усети и по нивото на клубния ни волейбол. Букмейкър е генерален рекламодател и на НВЛ, което ни позволява да развиваме нашия спорт и да надграждаме. Сами виждате, че имаме 4-5 отбора с реални шансове за титлата, каквато конкуренция не е имало повече от 20 години. Волейболът се нарежда у нас след българския футбол и английското първенство, а амбициите на колегите от клубовете са за още по-силни отбори догодина и по-сериозни бюджети за това. Във волейбола знаете, че клубовете винаги сме обръщали внимание на развитието на детско-юношеските школи, осигурява се финансиране за добро функциониране и затова имаме успехи и с националните отбори в подрастващите гарнитури. Но без партньори като букмейкърските компании - това няма как да стане. Напротив. Оттеглянето им ще доведе до фалити, до затриване на цели школи  и градове с традиции, а в борбата за оцеляване на представителните отбори - голяма част ще неглижират работата с подрастващите, което ще бъде пагубно за българския волейбол. Клуб, който не може да осигури условия за подрастващите си - няма как и да ги вкара в залата и ще ги остави на бича на 21 век - висенето пред телефоните и лаптопите, което ще е пагубно и за здравето им. 1 лев за спорт, спестява 3 лева за здравеопазване. Но без пари... Убеден съм, че разумът ще надделее, и ако все пак има някакви промени в Закона за хазарта, те няма да бъдат в ущърб на най-големия партньор на спорта ни, респективно на клубовете. Нека помислим разумно. Букмейкърите ще се насочат към други държави, ще плащат данъци и разкрият работни места в чужбина, бизнесът им пак ще продължи. А в България - ще намалеят данъците към хазната, на борсата на безработните ще отидат стотици млади хора, а спортът ни на всички нива буквално ще се превърне в аматьорски. Призовавам за разум и нормалност, а не да се поддават някои на емоциите си", коментира Желев.