Money+ Supercup

13 / oktober 2023
Money+ Волейболна Суперкупа 2023 слага началото на вълнуващ сезон в мъжкия ни елит
Турнирът ще се проведе този уикенд в зала "Младост", гр. Бургас

Всички погледи на волейболна България този уикенд ще са вперени в бургаската зала “Младост”, където ще се проведе турнирът за Money+ Волейболна Суперкупа. 

 Отборите на действащите шампиони от ВК “Нефтохимик 2010” Бургас, носителят на Купа България ВК “Хебър” Пазарджик, както и бургаският ВК “Дея Спорт” и столичният “Левски София” ще кръстосат шпаги на 14-15 октомври в борба за трофея. 

Само два са тимовете, печелили досега Суперкупата - “Нефтохимик 2010” беше пълен хегемон в надпреварата през 2016, 2017 и 2018 година. “Хебър” грабна първа титла през 2019, а през 2020 бургазлии отново върнаха купата във витрините си. През 2021 и 2022 обаче, пазарджиклии бяха без спирачка и разочароваха противниците си от “Нефтохимик 2010”.

През 2023г, за първи път в историята на мъжкия ни елит, носителят на трофея ще бъде определен не след изиграването на един мач (както беше досега, между шампиона и носителя на Купа България). С решение на НВЛ от м.юни 2023, стана ясно, че турнирът има нов (за България) формат. 

“Шампионът, носителят на Купата и финалистите ще открият сезона. Домакин оттук насетне ще бъде отборът, който е станал шампион, така че това издание ще бъде в Бургас с участието на "Нефтохимик 2010", "Хебър", "Дея спорт" и "Левски София", тъй като отборът от Пазарджик игра и в двата финала и вземаме следващия в класирането от редовния сезон. С два полуфинала и финал, които съм убеден, че ще бъдат много интересни - ще дадем старт на новия сезон. Какво по-хубаво от два дни волейболен празник за начало, убеден съм, и с пълна зала. А седмица по-късно започва и самото първенство", обясни председателят на НВЛ Живко Желев.

След теглене на жребий през м.юли, пък бяха “разкрити” и двете полуфинални двойки. Мачовете ще се състоят на 14-ти октомври, както следва:

ВК Хебър Пазарджик - ВК Дея Спорт от 16:30ч.
ВК Нефтохимик 2010 - ВК Левски София от 19:30ч. 

Големият пък финал ще е в неделя, от 19:30ч.

Главните действащи лица на терена също изразиха очакванията си от предстоящите двубои:

“Готвим се усилено за полуфинала срещу Левски София. Ще се радваме на подкрепата на нашите фенове в залата.”
Георги Петров 
Капитан на ВК Нефтохимик 2010 Бургас

“Подготовката на отбора протече по план. Справяме с дребни здравословни проблеми, които са част от работата. Лошото е, че не бяхме всички - имахме хора, които бяха с националните отбори, но се събрахме преди Суперкупата. Мисля, че ни очаква един равностоен двубой. На наша страна са опитът и домакинството, на страната на Левски е, че ядрото им се запази и ще бъдат по-сработени на този етап от подготовката. Мисля, че имаме сили да продължим. Идеята на турнира е добра, но може би не за борба за Суперкупата, защото носителят на този трофей трябва да се излъчи от носителя на Купата и Шампиона.”
Атанас Петров 
Ст. треньор на ВК Нефтохимик 2010 Бургас


“Смятам, че тръгнахме добре в периода на подготовка. Имахме два проблема - единият е Владислав Иванов, който претърпя нелеп инцидент и няма да може да вземе участие в началото. Симеон Николов пък беше с националния отбор и не беше с нас, но като цяло всичко мина добре. От Суперкупата очаквам да бъде един интересен турнир - със сигурност ще се срещнат отбори, които, според мен, са с доста изравнени сили, имайки предвид, че сме в началото на сезона. Не очаквам някой от отборите да е оптимално състояние, но смятам, че ще се получат интересни мачове. Суперкупата винаги е била като празник - начало на сезона, начало на волейболното първенство. В новия формат има повече мачове, така че аз смятам, че може би е по-добре хората да гледат повече волейбол.”
Николай Желязков
Ст.треньор на ВК Левски София

“Тази година Суперкупата има нов формат, който ще бъде доста по-интересен от предишните години. В момента сме в разгара на подготовката си и смятам, че сме на правилния път. Надявам се, че ще можем да покажем всичко това по време на първия мач срещу Хебър, който е един от най-стойностните отбори в България. Надявам се да имаме добра подкрепа в залата в Бургас и ще се радвам да видя всички фенове там.”
Георги Братоев 
Капитан на ВК Дея Спорт 


“Подкрепям новия формат на турнира. Mисля, че тези мачове са важни за отборите, разбира се, но повече за самите фенове. Очаквам, че мачът срещу Хебър ще е среща на високо ниво, с отбори, които имат долу-горе еднакви цели, технически и тактически. След финала миналата година с Камило Плачи на Купа България, сега това ще е още една възможност да срещна треньор, с когото съм работил толкова много. Отделно, Алберто Джулиани е един от моите най-добри приятели. Имам отбор със състезатели, които са експерти - и от шампионатите, където са играли, и като възраст. Смятам, че с тях няма нужда от екстремна работа, а от това във важните моменти да стигнем до нашето ниво.”
Франческо Кадеду
Ст. треньор на ВК Дея Спорт

“Бях изненадан от новия формат на турнира, но се радвам, че сме взели пример от италианското първенство, защото ще е много интересно за феновете и ще има повече волейбол за гледане. Моите очаквания са, че ще играем хубав волейбол и се надявам да успеем да се зарадваме с две победи и да донесем Суперкупата в Пазарджик.”
Николай Къртев
Състезател на ВК Хебър Пазарджик

“Мисията ни за този турнир е да играем хубав волейбол. Това е нашата цел. С моите асистенти работим добре, така че това е моето единствено очакване към момента. Що се отнася до новия формат на турнира - харесвам го. В този момент от сезона, всички имаме нуждата да се обиграваме и да играеш с тези силни съперници е много добре за нас.”
Алберто Джулиани
Ст. треньор на ВК Хебър Пазарджик


Мачовете ще се излъчват на живо по каналите на MaxSport. 

Билети в мрежата на eventim тук.