Money+ Supercup

15 / oktober 2023
Левски с исторически успех на Суперкупата
Сините детронираха Хебър след 3-2

Столичният гранд Левски София детронира настоящия носител на трофея за Money + Волейболна Суперкупа, пишейки нова страница в своята история. Възпитаниците на Николай Желязков победиха в интригуващ финален двубой, печелейки 3-2 в бургаската зала “Младост”. Така, Сините стават третия тим в България, който слага трофея за Суперкупата във витрината си. Преди това, носители на трофея бяха само Нефтохимик 2010 и Хебър Пазарджик.

Венислав Антов беше избран за Най-полезен играч в двубоя, завършвайки с 32 точки. За Играч на публиката пък феновете на НВЛ във Вайбър определиха Александър Къндев от Левски. 

Двубоят беше изключително оспорван, като за това говорят цифрите от мача: Хебър завърши с 54 успешни атаки, а Левски с 53. Сините бяха по-добри на сервис (15 на 11) и от блок (11 на осем). 

Хебър Пазарджик 2-3 Левски София

За разлика от полуфинала срещу Нефтохимик 2010, Николай Желязков започна със Симеон Николов като разпределител. И двата отбора обаче стартираха в двубоя с напрежение, допускайки грешки на сервис. В надиграване на разпределителите и игра с блок аут, Левски успя да взе превес при 16-11 в своя полза. Джулио Саби на сервис върна интригата в гейма с три поредни аса при 18-20. Италианецът продължаваше да затруднява посрещането на Сините, но в крайна сметка столичани показаха здрави нерви и отвориха мача в своя полза след 30-28. 

Нито един от отборите не загуби ритъм в началото на втория гейм. Пазарджиклии обаче бяха малко по-прецизни и въпреки вдъхновената игра на съперниците си, поведоха с 10-7. Левски не се пречупи и с добра игра на мрежата изравни за 11-11. Битката продължи, а Левски успя да поведе при 16-15 в своя полза. Столичният гранд успя да задържи ритъма си и завтърди лидерската си позиция след 22-25. 

“Тигрите” бързо реагираха в третия гейм и със засилен сервис, разконцентрираха противника (17-10). Младите състезатели на Сините успяха да поемат глътка въздух след добро представяне на Владимир Гърков на сервис (19-14). Това обаче не попречи на Хебър да запази концентрация и да спечели първия си гейм в двубоя след 25-17.

Левски започна ударно в четвъртия гейм, повеждайки с 3-0. Силен Венислав Антов на сервис разстрои посрещането на пазарджиклии и Сините поеха лидерската позиция при 6-2. Когато изглеждаше, че мачът ще приключи в 4 гейма, италианското дуо Якопо Масари/Джулио Саби върнаха интригата в мача при 18-18. По-опитният отбор на Тигрите успя да обърне нещата в своя полза. Въпреки грешките от двете страни на мрежата, пазарджиклии успяха да вземат своето и вкараха мача в тайбрек.

В оспорван последен гейм, и двата тима се преследваха в резултата. Сините започнаха по-добре след 3 аса на Антов за 5-2. Хебър успя да се доближи до противника си, изравнявайки при 13-13. Блок на Морейка и ас на Владимир Гърков сложиха точка на спора. 

“Не мога да опиша как се чувствам! Много труден мач срещу един от може би най-стойностните отбори в нашето първенство. Играхме максимално, дадохме всичко, което имахме. За щастие спечелихме. Невероятна публика наистина. Много ни подкрепяха. Призовавам феновете да идват винаги да ни подкрепят така на мачовете, а ние ще даваме всичко, за да ги зарадваме. Да спечелим Суперкупата е наистина страхотен старт на сезона, но сега трябва да извървим един доста дълъг път. Първенството започва следващата седмица, много е дълго и трябва да играем максимално концентрирано.”
Венислав Антов
Състезател на ВК Левски София 

“Не ни достигнаха единични ситуации, особено в тайбрека. Мачът беше равностоен. Имаше добър волейбол и от двете страни на мрежата. Опитахме да обърнем мача, нямаше какво да губим. Ако бяхме затворили първия гейм, мачът може би щеше да е с друг развой. Понякога една топка обръща мача. Поздравления на Левски!”
Виктор Йосифов 
Състезател на ВК Левски София