efbet Super Volley 2023/24

11 / februari 2024
Пета поредна победа за Нефтохимик след 3-1 над ЦСКА

Действащите шампиони на България - Нефтохимик 2010, успяха да преодолеят тежък съперник в лицето на ЦСКА след като в мач от 16 кръг в Ефбет Супер Волей надиграха Червените с 3-1 (25-19, 25-16, 23-25, 26-24) пред собствена публика в зала “Младост” в Бургас. Tака бургазлии успяха “да си го върнат” на ЦСКА за загубата на четвъртфинала на Money + Купа България 2024. 

Страхотен мач за победителите направи избраният по-късно за играч на мача - Красимир Георгиев. Центърът на Нефтохимик завърши с 16 точки в атака (100% успеваемост) и 4 блокади. 

Нефтохимик взе първите два гейма сравнително лесно, но след това ЦСКА “показа зъби”, като феновете на качествения волейбол преживяха много емоции в следващите два гейма. В крайна сметка обаче, шампионите успяха да запазят по-голяма концентрация в ключовите моменти и се поздравиха с успеха.

Нефтохимик 2010 3-1 ЦСКА

Статистически, Нефтохимик надигра Червените във всички елементи: 52 на 50 успешни атаки, 6 на 4 аса, 11 на 6 блокади. Домакините записаха повече точки и от грешките на съперника: 30 на 24.

“На професионално ниво съм имал такъв мач, когато играех в ЦСКА, преди доста години. Спомням си 11 от 11, но за първи път имам 16 от 16 в атака. Много добре знаех, че няма да се откажат, макар и първите два гейма да изглеждаха лесни за нас. Знаех, че ще продължат и ако имат възможност ще ни обърнат. От там съм взел този дух. 
Радвам се, че в послендот време успяваме да държим добро посрещане. Имаме добри центрове, които могат да играят. На Мартин Стоев идеята му е да сме в пика си за плейофите, преди това - каквото се случи.”

Красимир Георгиев 
Състезател на ВК Нефтохимик 2010 Бургас 


“Заявката с тази победа е да останем поне трети. Нашата амбиция обаче е да се качим по-горе, за да имаме едно домакинство в повече. Влакът набира скорост, но и спира. Има едно отпускане след втория гейм, което може да ни изиграе лоша шега в даден момент. Специално за днес трябва да отдадем и на ЦСКА заслуженото в третия гейм. Те имат много разнообразие като четворки, могат да въртят ротациите. Ние имаме две четворки и половина, Георги Петров не е на 100% възстановен. Ние пък имаме избор на центрове. 
Играем според противника. Нямаме една система на игра, не е фиксирана. Напасваме според хората, които се явяват отсреща. Търсим слабите места.
Като цяло ме притеснява концентрацията ни. Тези състезатели са достатъчно грамотни, така че ако държат високо ниво на концентрация, могат да играят на високо ниво. 
Колективът е прекрасен. Влакът го кара този, който плаща. Президентът на Нефтохимик го кара. 
Няма да има само победи, разбира се, но съм казвал винаги на играчите, че ако имат нещо да си кажат, трябва да е конструктивно. Понякога лошият поглед може да е по-лош и от наругаване. 
Една звезда зависи от другите пет човека на игрището. Звезди няма, има можещи и неможещи и тези, които се раздават.”

Мартин Стоев 
Ст. треньор на ВК Нефтохимик 2010 Бургас


“Лошото е, че първите два гейма нищо не се получаваше. Трябваше да извъртим целия състав. Трябва да си извадим поуки. Жал ми е, че загубихме. Категорично, Нефтохимик посрещаха много добре. Имат нападатели в края на мрежата, които отиграват сложни точки. Не беше добър мач за нас. Ясно е, че като не върви нещо, трябва да имаш кого да пуснеш. не съм от привържениците на многото смени, давам картбланш на тези, които са си извоювали място в състава. Тези, които са избрани, трябва да го докажат. 
Нямаме толкова мачове с Мартин като треньори един срещу друг. Израстнали сме заедно като съперници, съотборници в националния отбор. В Нефтохимик, Мртин промени дистрибуцията на сервиса и това ни изненада леко. Като цяло, всеки нов треньор си има почерк.”

Александър Попов

Ст. треньор на ВК ЦСКА