efbet Super Volley 2023/24

29 / mars 2024
Левски е последният полуфиналист в Ефбет Супер Волей

Левски София грабна последния билет за полуфиналите в Ефбет Супер Волей 23/24 след като в трети, решаващ четвъртфинален сблъсък срещу Пирин Разлог наложи волята си с категоричното 3-0 (25-21, 25-14, 25-18).

В следващата фаза от плейофите Сините ще срещнат действащите шампиони от Нефтохимик 2010 Бургас, като в полуфиналната серия се играе до три победи от пет мача. Битките между двата тима започват на 4-ти април.

В петък, пред пълни трибуни в зала “Левски София”, домакините надиграха съперника във всички волейболни компоненти: 38 на 27 успешни атаки, 4 на 1 аса, 10 на 7 блокади.

Левски София 3-0 Пирин Разлог 

Още началото на първия гейм даде предпоставки за интересен и интригуващ двубой. Двата тима започнаха да се преследват в резултата (5-5, 16-15, 18-19), като едва след 20-тата точка домакините от Левски успяха да направя точкова разлика и да отворят в своя полза след 25-21. 

Вдъхновени от успеха в първия гейм, състезателите на Николай Желязков стартираха “ударно” във втория гейм, повеждайки с 9-5. Домакините успяха да поддържат ритъм и дори да подобрят играта си за 16-6 като без особени трудности затвори гейма при 25-14 и се приближи до крайната победа. 

Сините започнаха по-добре и в следващата част (4-2). След прекъсване, взето от ст. треньора на Пирин - Благовест Катранджиев, гостите успяха да се доближат до противниците си (7-7), но това продължи за кратко. Левски отново зае лидерската позиция (17-11). Въпреки че пиринчани се доближиха при 18-16, домакините не допуснаха изненади и затвориха гейма, мача и серията при 25-18. 

“Всички видяхме реакцията на отбора и смятам, че заслужено продължаваме напред сред първите четири. Искам да поздравя и отбора на Пирин - направиха силна серия и много силен втори сезон. 
Днес играхме добре и в нападение, и в посрещане. Играхме добър волейбол, защитихме доста топки. Стана мач, в който има напрежение, но от такива мачове се израства.
Бях любопитен да видя как ще реагира отборът под напрежение. Изключително щастлив съм от реакцията. 
Вени Антов днес игра добре -  в атака, сервира, блокира добре. Силно играха всички, трудно е да отличим някого. Има резерви в играта, но смятам, че това, че вече сме сред първите 4, вече ще отключи свобода в действията. Можем да играем още по-добре, със сигурност. 
Важно е, че Симеон Николов започва да показва по-добра и постоянна игра. Той на практика изпусна целия втори полусезон, а за момче на 17 години не е лесно, без тренировки, да влезне и да покаже добра игра. 
Въпросът сега опира до това как да можем да контролираме спортната форма - това ще е много важно и ни предстои много работа. 
Плейофите са други мачове, няма никакво значение редовния сезон и победите срещу Нефотхимик сега не важат. Имаме да играем мачове, ще бъдат тежки и интересни двубои. 
Надявам се да дадем най-доброто от себе си, това е нашата цел.”

Николай Желязков 
Ст. треньор на ВК Левски София


“Радвам се, че днес успяхме да покажем нашата игра в нашата зала. Беше важно за нас да видим как играем, когато сме опрени до стената. Подготвихме се много добре за мача, дадохме всичко от себе си и издържахме. Казахме си, че не трябва да играем със страх, че трябва да покажем нашата игра, за да продължим напред. При нас наистина много варира сервисът от силов до не чак толкова. Тренираме го, аз лично се чувствам добре. Има още какво да се желае, но днес се справихме добре. Със сигурност мачовете срещу Нефтохимик ще са различни, защото са плейофи. Ще е тежко, но очаквам да дадем най-доброто от себе си и да ги победим.”
Владимир Гърков 
Състезател на ВК Левски София


“Наистина, в първия гейм имахме нашите възможности и нещата можеха да имат различен развой. Ако го бяхме взели, щеше да е различно, но те показаха класата си, широчината в състава си и продължават напред заслужено. Лично според мен проблемът, който имахме ние, беше съвсем физически. Психически главите ни бяха чисти, но физиката е 50% от самия спорт. Това е нещо, което влияе. И широчината на състава. Видяхмете и първия мач тук - когато изкарахме някои от техните състезатели, влизат момчета и показват игра. 
Пренавиване не мога да кажа, че е имало. Мачът в Разлог, където победихме с 3-0, беше като една чернова как реално ние играхме през целия сезон. Направихме доста добри игри, срещу силни съперници, с по-голям бюджет. Можем да извлечем само позитивни неща от тази серия. Нямаше напрежние, тъй като поставаените цели пред отбора не можем да ги сравним с тези на Дея, Нефтохимик и др. Това е максимумът, който можехме да направим в цялата серия. 
Не мисля, че щеше да има разлика ако бяхме завършили на 5-то или 6-то място в редовния сезон - винаги има равностойни противойниници. 
Първите осем бяха с много изравнени сили. Много са близки нещата, не както предишните години.
Пирин направи един много добър сезон и има какво да надградим. Ръководстото ще си направи изводите и продължаваме напред. Плановете ми за близките ми години са да съм в Пирин, у дома.”

Радослав Попов 
Състезател на ВК Пирин Разлог