NVL Top League 2023/24

09 / mars 2024
Сериозни полуфинални битки във Висша лига

Сериозни битки се очертават в полуфиналните плейофи за излъчване на финалистите, които ще се борят за място в Ефбет Супер Волей от следващия сезон. Победителят добива право на директно място, докато загубилият ще играе плейоф с класирания на 11-то място в елитната ни група в неутрална зала.

Финалът тази година ще бъде в две срещи, на разменено гостуване, като отборът с по-предно класиране от редовния сезон избира подредбата.

"Преди началото на сезона, на работната среща с клубовете, това предложение бе прието единодушно от всички. Мотивите са повече от ясни, защото в една среща напрежението е много голямо като се знае залогът, а и не всички фенове на финалистите ще могат да ги подкрепят в залата. Финалните срещи са на 20 и 23 март, а плейофът е на 30 март. Залата и градът-домакин за този плейоф допълнително ще бъде определен, след като вече имаме яснота с отборите участници", коментира Административният директор на НВЛ Христо Апостолов.

Местата си в крайното класиране от редовния сезон запазват последните 4 отбора в групата, които трябваше да определят изпадащия. Отборът на "Ботев" (Ихтиман) изгуби всякакви шансове за оставане след изиграване на първия от допълнителните кръгове и от сезон 2024/25 ще играе в "А" НВГ.

"Коментирахме с колегите и от Ихтиман и от другите клубове относно изиграването на оставащите по две срещи. Факт е, че изиграването им бе свързано само с излишни допълнителни разходи за клубовете, а двубоите изцяло протоколни. Преди началото на сезона бе взето решение дори да не се провежда, ако има ясен отбор, който е категорично изпаднал", допълни Апостолов.

Отборите на "Софийски университет", "Арда" и "Изгрев" (Ябланица) запазиха мястото си във втория ешелон и за следващия сезон.