Money+ Bulgaria Cup 2024

21 / januari 2024
Дея Спорт пише история - първа Money+ Купа България за тима
Дея Спорт надигра Левски София в Големия финал

След зрелищен финал бургаският Дея Спорт показа шампионски характер и спечели първата в историята на клуба Money+ Купа България 2024, побеждавайки Левски София с 3-1 гейма.

Дея Спорт 3-1 Левски София 

Дея победи със силна блокада (19 срещу 8) и по-висока ефективност в атака 52% на 44%. Шампионите показаха и по-добра игра в посрещане 55% на 48% позитивно. И двата отбора имат отбелязани по 3 точки от начален удар.

Мачът започна много оспорвано като и двата тима показаха силна мотивация. При изоставане 12-9 след 2 грешки на Дея, Сините го смалиха на 12-11. А след две силни атаки на Левски и ас на Венислав Антов столичани поведоха за първи път в мача при 15-14, след което двата тима заиграха точка за точка. При 20-20 след тежък сервис на Николай Учиков, блокадата на Дея спря на три пъти противника за 24-20, а с успешна атака Захари затвори гейма с 25-20.

В началото на втория сет Левски излезе на терена без Симеон Николов, който се контузи в предходната част.

Все пак Сините поведоха с 4-1. Дея навакса бързо за 7-7, но с труден сервис на Владимир Гърков, добре структуриран блок и силна атака Левски успяха отново да излязат напред с 13-7. До края на гейма, Дея не успя да постигне обрат, а в самия край червен картон за Георги Братоев, който потърси словесна саморазправа с фен, сложи край при 25-18.

Оспорваната игра продължи и в началото на третия гейм. Дея повиши ефективността в атака и успя да поведе с 14-10. Левски допусна повече грешки и загуби след 18-25.

Началото на четвъртата част показа, че младият отбор на Левски няма да се откаже и двата тима заиграха точка за точка до 4-4, когато грешки на Сините и добри изяви на блокада на Дея дадоха предимството на бургаския тим при 8-4. Отборът на Франческо Кадеду показа характер и не допусна по-малка разлика от 3 точки, за да спечели зрелищно с блокада при 25-18.

Така Дея си осигури първа титла в турнира Money+ Купа България 2024.

Най-полезен играч на турнира е централният блокировач на Дея Николай Николов, който завърши с 18 точки (62% успеваемост, 6 блокади). 

Симеон Николов получи награда "Играч на публиката". 

"Работихме сериозно в последните 3 дни. Искам да почивам, но съм много щастлив. Играхме като отбор."

Франческо Кадеду, ст. треньор на Дея Спорт

 "Отборът им игра много силно. Ние имахме затруднения с нашата атака. Когато нямаш високо ниво на атака и те натиснат на начален удар, резултатът е такъв. Контузията на Симеон е притеснителна. В крайна сметка Стоил влезе и игра добре. Нашата атака може повече от това, което показа, трябваше да търсим повече вариативност. Днес Дея играха по-добре от нас и заслужено спечелиха. Ние имаме млад отбор и всеки такъв мач дава ценен опит."

Николай Желязков, ст. треньор на Левски София