14 / april 2023
Инициативата “Зелен картон” подарява “Активно лято” на деца от център за социална рехабилитация и интеграция
Център “Свети Йоан Рилски” в село Горна Малина подготвя редица инициативи

Инициативата “Зелен картон”, организирана от НВЛ в сътрудничество с Money Lease, ще подкрепи лятната дейност “Активно лято” на центъра за социална рехабилитация и интеграция “Свети Йоан Рилски” в село Горна Малина, общ. Горна Малина.

Както беше обявено в началото на месец декември 2022, за всеки получен от състезател в Ефбет Супер Волей Зелен картон, Money Lease отпуска средства, като събраната сума ще бъде дарена за кауза, избрана от ръководствата както на НВЛ, така и на Money Lease.

С приключването на редовния сезон в Ефбет Супер Волей и обявяването на играча с най-много зелени картони (Стефан Чавдаров, Дея Спорт, 3 картона) стана ясно, че за всеки Зелен картон Money Lease дарява по 50лв. Досега са раздадени 35 зелени картона в шампионата, а общият брой и съответно общата сума ще станат ясни след изиграването на финалите в мъжкия ни елит.

Решението на НВЛ и Money Lease да подкрепят именно център “Свети Йоан Рилски” се основава на желанието събраната сума да е в полза на най-малките граждани на обществото. Центърът функционира от 2 години, през които подкрепа са намерили над 700 деца и родители. Специалистите в Центъра работят както с деца с увреждания и с различни дефицити, така и с деца за надграждане на потенциала и когнитивно развитие.  

„Активно лято" ще включи между 15 и 20 деца от 7 до 14 години, сред които деца със специални потребности и деца в различни социални ситуации. 

Целта на “Активно лято” е децата да имат възможност да се запознаят с връстници, да прекарат време без интернет и телефон като получат нови умения и знания, за да се научат да приемат по-различните и да си помагат. 

В срок от над месец и половина, децата ще прекарват по цял ден в Центъра като всеки ден до обяд (с изключение на петък, когато се предвижда целодневна разходка) ще имат занимания за развиване на потенциала и надграждане на знанията, като следобедите ще са тематични според темата на седмицата.

Предвиждат се теми за опазване на околната среда, запознаване с различни спортове (като акцент ще има волейболът), ателиета „Направи си сам", стимулиране на четенето чрез различни дейности, сред които и приказкотерапия.

“Инициативата е прекрасна. Радостно е, че НВЛ се опитва да популяризира волейбола сред децата. Едно от нещата, който спортът проповядва е взаимно уважение и респект между хората и се надявам част от тези черти да бъдат забелязани и възприети от децата.
Призовавам всички деца да спортуват и да четат малко повече книги! Да прекарват по-малко време пред компютрите и телефоните. Гарантирам им, че така ще се чувстват една идея по-пълноценни.”

Стефан Чавдаров, състезател на ВК Дея Спорт и Играч с най-много Зелени картони за сезон 22/23

Средствата, дарени от Money Lease, ще бъдат изразходвани за закупуване на материали и заплащане на служители в Центъра. В програмата „Активно лято" водещи ще бъдат двама педагози, а в отделните занимания участие ще вземат социален работник, психолог, кинезитерапевт и логопед.