21 / oktober 2023
ЦСКА надви Монтана на старта в първенството
Чисто 3-0 за Червените

Столичният гранд ЦСКА стартира кампанията си за сезон 2023/2024 с чист успех над Монтана Волей. Всеки един от геймовете обаче беше оспорван, като Армейците успяха да намерят ключa към успеха след 25-23, 26-24, 27-25. 

ЦСКА 3-0 Монтана Волей (лайвскор и пълна статистика тук)

Малките детайли предрешиха изхода от играта. Монтанчани се представиха по-добре в атака (44 на 40), както и записаха един ас повече (5 на 4). Блокадата на ЦСКА обаче беше по-успешна (8 на 3). Възпитаниците на Александър Попов записаха и повече точки от грешките на съпернците си (26), а самите те допуснаха 20. 
Тодор Костов от ЦСКА беше избран за Играч на мача, завършвайки с 11 точки до своето име. 10 добави кубинското попълнение на Червените - Хорхе Гарсия. 
За Монтана пък най-много отбеляза Самуил Вълчинов: 13. Индонезийската звезда на тима - Фахри Септиан завърши с 11.

“Този резултат от 3-0 заблуждава. Всеки един от геймовете беше много оспорван. Равностойни сме като отбори. Може би имаше малко напрежение с малко повече грешки на начален удар, но съм щастлив, че сме победители. 
Определено имаме много добър синхрон с Влади Станков, получават се нещата засега. Като отбор имаме още накъде да работим, за да намерм нашия баланс.
Все още се напасваме и с новите попълнения, които тренират вече от около два месеца с нас. 
Гостуването ни срещу Хебър ще е тежко, те разполагат със страхотни състезатели, но ще отидем и ще дадем всичко от себе си. Дано да победим. 
Очаква ни много оспорван сезон и не мога да дам никаква прогноза. Видя се на Money+ Волейболна Суперкупа Бургас 2023, че силите са изравнени. 
Битката за първите 4-5 места ще е много стойностна. Ако всички са здрави, ще има един много интересен шампионат.”

Тодор Костов
Състезател на ЦСКА 

“Мисля, че беше равностоен мач. С такъв резултат в геймовете, не може да се каже, че някой отбор е имал превес. В края на геймовете, имаше неточности при нас, в нашето поле, за разлика от ЦСКА. Не че се е получила супер игра, няма и как да стане на този етап. Малко повече ни дойдоха грешките на сервис. Те имаха няколко щастливи ситуации, с мрежа от сервис, а при 2т. разлика това обръща нещата. Не мога да кажа, че сме били надиграни - при толкова много нови играчи, с нов състав, от тези, които бяха на полето - трябва ни повече сработка. Колко бързо ще стане, е трудно да се каже, но момчетата работят добре и и се надявам, че това, към което се стремим, ще успеем да го постигнем.
Искам да играем бързичко, но трябва по-добро посрещане, и максимално добър синхрон. Имаме разпеделителят, който може да се справи с това, въпросът е да се напаснат нападателите. 
Имаме играчи от различни континенти. Езикът в съблекалнята е английски, когато става въпрос за тях, но те се опитват да учат български, което е похвално. Искат да разбират по принцип.” 

Даниел Пеев
Ст. треньор на ВК Монтана Волей


“Добър резултат, слаба игра. Далеч сме от спокойна игра. Със селекцията, която направихме и стила ни на игра от последните години, където нямаме явен консуматор, нашите разпределители трябва да направят така, че нападателите да участват активно в играта. Ясно е, че това не е лесно. 
Хорхе Гарсия го взехме без да правим аналогии с предишни наши състезатели от Куба. 
Леко изненадан съм, че посрещането му не е толкова зле, колкото очаквах. Противниците ни агресират сервиси към него, но момчето издържа. 
И двамата ни чужденци се вписват идеално в колектива, имаме още какво да работим, но те са скромни, трудолюбиви момчета, дошли тук не само за пари, а и за да научат нещо. 
Мачът срещу Хебър? Те са фаворити от няколко години - и по селекция, и по бюджет. Имат нов треньор, нови цели, нови претенции, имат сериозна европейска селекция, и ще бъде интересно да се съровноваваме. 
Който и да е отбор се надява и се мъчи да стане шампион, но докато ние не върнем нивото си от преди 10 години, задачата ни е клиширана- подготовка през седмицата и мачът да бъде изигран по възможно най-добрия начин. Гледаме да си вършим работата през седмицата. 
И нашите фенове, и ние сме закърмени с това нещо да искаме шампионска титла. Рано или късно ще се случи.”

Александър Попов 
Ст. треньор на ВК ЦСКА


“Искам да благодаря на треньора, на отбора. За първи път съм в Европа и моят първи отбор в България е Монтана. Това е изключително силно първенство и тази крачка в моята кариера е много важна за мен. Дойдох преди две седмици след ангажимент с националния отбор и не успях да бъда максимално близо до отбора по време на подготовката. Не се представих много добре днес, но се надявам да се подобря.
Хорхе Гарсия от ЦСКА ми е като брат. Заедно спечелихме шампионата в Индонезия миналата година с него. Надявам се отново да се срещнем, но да го победя.
Всички момчета в отбора на Монтана са страхотни - много приятелски настроени. 
Надявам се да се подобрявам както аз, така и отбора като цяло. 
Видях доста добри отбори на Money + Волейболна Суперкупа Бургас 2023 и искам да ги срещна на игрището.”

Фахри Септиан
Състезател на ВК Монтана