18 / juli 2024
Живко Желев: Развитието на българския волейбол стига до там, че българският шампион да играе директно в групите на най-силния европейски клубен турнир

Президентът на НВЛ Живко Желев коменитира различни теми, свързани с българското първенство и развитието на българския клубен волейбол, по време на тегленето на жребия за сезон 24/25 в мъжкия ни елит. 

“Към момента, не можем да потвърдим с колко отбора ще започне шампионата, но със сигурност очакваме по-големи дербита, с още по-сериозна интрига. Надяваме се феновете да бъдат още по-доволни.” 

“Преди две години, НВЛ въведе нови лицензионни правила с няколко основни условия, едни от които - даден клуб да няма задължения към НАП, както и към играчи и треньори. Към момента, отборът на Добруджа 07 не покрива тези условия, но получихме уверения, че до месец и половина-два, това ще се промени. Даден им е срок до 05.09. Искрено се надявам да се справят със задачата, която им е поставена, за да бъдем в пълен комплект. Българският волейбол има нужда от школата на Добрич.”

“Волейболната Суперкупа, с новия формат на турнира, миналата година имаше изключително интересен финал, който Левски София успя да спечели. Това беше добър старт на първенството, а в последствие видяхме, че Левски не беше изненада. 

Ние взаимствахме тази практика от италианския шампионат и бяхме щастливи, че имаше голям зрителски интерес и в залата, а бургаската публика се наслади на интересни мачове в началото на първенството.”
“Доста неща се променихма в тези три години. Бяхме запланували да стабилизираме финансово Лигата и искам да благодаря на Изида, на Брадър, и, разбира се, на нашия основен партньор Ефбет, които и тази година ще са наши основни спонсори.”

“Едно от големите ни постижения заедно с ръководството на Лигата, е въвеждането на новия дисципплинаран правилник. Имаме драстичен спад на червени картони; на треньори, които си позволяват да говорят със съдии, или неприятно поведение на състезатели, длъжностни лица. От друга страна пък все повече играчи виждат зеления картон.”

“Опитвме се да превърнем волейбола в продукт, който да забавлява публиката и да има хубави емоции. Обсъждаме най-различни идеи за премии, бонуси. Надявам се да ги видите в хода на първенството.”

“Видяхме, че и на Купа България имахме изключително шоу. Залата се пукаше по шефовете, по телевизията изглеждаше, че се играе финал на Шампiонска лига.”

“Развитието на българския волейбол стига до там, че българският шампион да играе директно в групите на най-силния европейски клубен турнир - Шампионска лига. Очакваме най-добри резултати и от другите отбори, които ще ни представят в Купата на ЦЕВ и Чалъндж Къп. Берое също ще играе в Балканската лига, така че се надяваме да бъде интересно за зрителя.”