12 / mars 2023
Дея нанесе второ поредно поражение на ЦСКА
Битка в пет гейма определи победителя

Дея Спорт преклони доскорошния лидер във временното класиране в Ефбет Супер Волей- ЦСКА, след като в мач от 19 кръг записа победа с 3-2. Състезателите, водени от ст. треньор Франченско Кадеду, показаха прецизност в по-важните моменти специално в тайбрек, и се поздравиха с 13-та победа през сезона.

Към момента, Дея заема пето място във временното класиране в мъжкия ни елит, докато ЦСКА се смъкна до третата позиция. 

Лидер е отборът на Нефтохимик, следван от Левски София.

Отборите се преследваха в геймовия резултат като Дея поведе, а ЦСКА бързо изравни за 1-1. Бургазлии отново се приближиха до победата след 2-1, но Червените “стиснаха зъби” и вкараха мача в тайбрека. След игра на “котка и мишка” две грешки от сервис на ЦСКА наклониха везните в полза на гостите, а Валентин Братоев на сервис сложи точка на спора с ас за 16-14. 

Статистически, ЦСКА се оказа по-добрият отбор в различните волейболни елементи (64 на 60 успешни атаки, 10 на 6 аса, 10 на 6 блока), но повечето грешки им изиграха лоша шега - 32 на 21.

35 точки от топ реализатора в двубоя - Димитър Димитров, се оказаха недостатъчни за по-добър развой на събитията за домакините от ЦСКА. За Дея спорт с най-много (21т.) се разписа Николай Учиков.

За Играч на мача пък беше избран Стефано Патриарка (13т.).

Пълна статистика от мача тук. 

“Знаехме, че ще бъде много трудно. ЦСКА е добър отбор, спечелиха доста двубои. Нашият отбор е малко по-луд, имаме много спадове и върхове, но сега играем добре и можем да биен всички. Ние правим тези неща със спадовете и върховете във всеки двубой, но смятам, че сме достатъчно ментално стабилни и трябва да се опитваме да оставаме фокусирани. Ако играем както тази вечер, ние наистина можем да постигнем доста. Много съм доволен от моята кариера, моят опит може да помогне на младите играчи тук, а и като цяло в шампионата. Показвам това, което мога, и се забавлявам. Смятам, че е правилен път българския волейбол да работи с италиански треньори, това е голяма възможност за обмяна на опит. Надявам се, че можем да влезнем в добра форма за плейофите. Играем наистина добър волейбол и се надявам, че ще покажем най-добрия си волейбол във финалната фаза.”
Стефано Патриарка, Играч на мача и състезател на ВК Дея Спорт


“Понякога сме по-спокойни, но понякога във волейбола сме и под напрежение. Първият полусезон не беше толкова добър, сега сме длъжни да показваме най-доброто. Понякога играчите се стремят да дават най-доброто, но не винаги се получава. Наистина много важна победа. Димитър Димитров е много добър, но те се представяха много добре и в центъра. Знам, че в плейофа най-вероятно ще играем още веднъж срещу тях. Ще видим. Дойдох едва в началото на януари и затова, ние все още играем като отбор, който е в началото на нещо голямо. За мен е нормално. Опитваме нови неща. Не е лесно за играчите със сигурност. Езикът не помага, но мисля, че се стиковаме още повече, когато започнат плейфоите. Ние сме големи характери и ще го покажем.”
Франческо Кадеду, ст. треньор на ВК Дея Спорт

“Мисля, че това е един от дорбите ни мачове. Дея беше един от фаворитите в началото на сезона, а след това се доказа, че има много още класни отбори и като цяло много от тимовете играят добър волейбол. Днешният мач беше много важен, но за съжаление в тайбрека направихме грешки в последните моменти. Днес обаче момчетата се раздадоха, за разлика от предишния мач. Предстоят ни и други мачове, не само гостуване на Нефтохимик и затова не сме се фокусирали само върху тях. Изпуснахме няколко важни ситуации последните две седмици, така че това, което ни предстои, е добра игра и каквото стане.”
Александър Попов, ст. треньор на ВК ЦСКА