17 / mars 2023
Нефтохимик надделя над ЦСКА и подпчета първото място в Ефбет Супер Волей
Бургазлии с победа 3-1

Бургаският Нефтохимик 2010 наложи волята си над ЦСКА, след като записа победа с 3-1 в дербито на 20 кръг. Определяният от мнозина “Финал преди Финала”, двубоят между бургазлии и софиянци не разочарова феновете на качествения волейбол.


Домакините обаче успяха да се справят със съперника си и се поздравиха с 16 успех в мъжкия ни елит за сезон 2022/2023. Така, състезателите на Атанас Петров остават лидери във временното класиране като им остава да изиграят два мача от редовния сезон преди началото на плейофната фаза и най-вероятно ще влезнат в решаващите битки, завървашвайки на първо място.

ЦСКА пък, който доминираха на върха в средата на сезона, заемат трета позиция с 14 победи, като пред тях на второ място са само Левски София (също с 14 победи, но и мач по-малко преди приключването на 20 кръг).

В двубоя между Нефтохимик и ЦСКА, двата отбора си размениха по един гейм, но след 1-1, домакините взеха инициативата и не повече не погледнаха назад.

По-успешната игра в атака изигра ключова роля за победата на бургазлии, които завършиха с 58 успешни атаки (на 48 за ЦСКА). По-доброто предтсавяне на блок също подпечата успеха на домакините (11 на 5 блока), като единствено в директни точки от начален удар, гостите бяха малко по-добри (7 на 6). Червените обаче допуснаха повече грешки (30 на 23). 

Матей Михайлович “избухна” с 27 точки за победителите и грабна наградата за Играч на мача. 17 добави Аксел Трухчев.

Основното оръжение на ЦСКА през сезона- Димитър Димитров, пък се отчете с 25 точки за своя тим.

“Наистина беше много трудна победа. ЦСКА е добър отбор и трудно се играе срещу тях, но и генерално тук е наистина много тежко да се играе. Всички мачове в България са много равностойни. Много съм щастлив за успеха. Мисля, че като отбор имаме много химия. Събрани сме добри момчета, помагаме си в трудни моменти. Благодаря на нашия треньор. Нямаше много напрежение, давам най-доброто, опитвам се да забравя грешките и да играя възможно най-добре.”
Матей Михайлович, състезател на ВК Нефтохимик 2010 

“Стана битка, стана хубав нач, момчетата се раздадоха. Имахме спадове и върхове, но важното е, че проявихме характер в ключовите моменти. Успяхме да неутрализираме Димитър Димитров. Добре работихме, но правихме много непредизвиканиг решки. Проблемът не беше Митко, а ние, когато правехме грешки. Доста мачове вече изиграхме, така че нямаше напрежение от резултата, постигаме поне досега достатъчно. Мисля, че момчетата са малко изморени в края на сезона и когато не са концентрирани, допускат грешки. Това трябва да научим и за следвющите мачове. Има време, има два мача, в които не трябва да подценяваме противниците- в Добри задължително излизаме за победа. Надявам се да завършим първи, защото го заслужаваме, показахме достойна игра през целия сезон.”

Атаанас Петров, ст. треньор на ВК Нефтохимик 2010

“Не е пооажение днес, загуба е. Труден и вдъхновен съперник имахме - имат дълга серия от победи. Опитахме каквото можахме, но според мен момчетата играха добре. Благодарим на публиката ни, заради която за пореден път се чувстваме като у дома си, когато сме гости. За втори пореден мач губим след ас- не се случва много често, но трябва да го преглътнем.”
Александър Попов, ст. треньор на ВК ЦСКА