24 / januari 2024
CEV с материал за постиженията на българската съдийска общност и успешно проведения турнир за Money + Купа България

Европейската Волейболна Конфедерация (CEV) отдели специално внимание на завършилия през уикенда турнир за Money + Купа България 2024, както и за успешното развитие на българската съдийска общност. 

Прилагаме превод на текста, а оригиналната статия може да прочетете тук. 

 

През изминалия уикенд Българската федерация по волейбол (БФВ) отдаде признание на един от най-добрите си международни рефери - Ивайло Иванов, който, наред с други големи постижения, свири мача за златния медал от Световното клубно първенство по волейбол за мъже през декември миналата година в Бангалор, Индия, между италианския Sir Sicoma PERUGIA и бразилския Itambé Minas.

Иванов получи специална награда в края на тридневния турнир за Money + Купа България 2024, който се проведе от 19 до 21 януари в спортна зала “Левски София” в столицата. Международната федерация по волейбол показа задоволството си от представянето на Иванов и той вече беше назначен да ръководи четири турнира от тазгодишната Волейболна лига на нациите (VNL).

Президентът на БФВ Любомир Ганев похвали добре свършената от Иванов работа: 

„Да бъдеш първи съдия на финала на Световното клубно първенство за мъже 2023 е голям успех за българското съдийство, а и лично за Ивайло Иванов. За нас най-важното е, че тази номинация дойде в предолимпийската година. Фактът, че имахме българин, който свири този мач, означава, че съдийството ни е на много високо ниво“, каза Ганев.

Освен това президентът на Българската федерация по волейбол акцентира върху свършената през последните години работа за по-нататъшното развитие на волейболното съдийство в България:

„Ние от Федерацията заедно с НВЛ, правим всичко възможно, за да подпомогнем развитието на нашите рефери. Похвално е това, което се случва. Постоянно сме домакини на съдийски семинари от най-високо ниво, провеждани от световноизвестни професионалисти като г-н Гилермо Паредес, президент на съдийската комисия на FIVB, г-жа Зорица Биелич, президент на Европейската съдийска комисия, г-н Андрей Зенович и др. Всичко показва, че когато се обръща внимание на развитието на съдиите, резултатите ще дойдат."

За ръководството на българския волейбол е много важно да се намери правилният баланс между теория и практика на тези семинари.

„Тези лектори дойдоха да споделят широките си познания с нашите рефери по време на важни местни турнири, като този за Суперкупата на България например. Те наблюдават действието в реално време и дават обратна връзка на нашите рефери.”

Федерацията се стреми да намери правилните инструменти за развитие на реферите и в дългосрочен план.

„Провеждаме и курсове с изпити. Ако реферът не издържи изпита в съответната категория, той не може да съдийства. Искаме да сме 100% сигурни, че на корта са само най-добре подготвените. И мисля, че вървим в правилната посока. Един от най-големите знаци за постиженията на българското съдийство са всички номинации, които реферите ни получават за Европейските купи. Това означава, че CEV оценява всички усилия и качества на нашите съдии. Първо съм доволен от този факт, и второ, горд съм от това, което се случва - нашите рефери виждат, че всичко си заслужава и им пожелавам всичко най-добро. Случаят с Ивайло, който по професия е инженер-конструктор, е само крайното доказателство за това”, коментира Ганев.

Президентът на БФВ използва възможността да изрази задоволство и от цялостното развитие на българския волейболен клуб. 

„Имахме страхотни дни на Купата на България. Имахме голям интерес от страна на феновете - както в залата и онлайн, така и пред телевизорите.  Дори говорихме с председателя на НВЛ, г-н Живко Желев, че сме поставили нов рекорд по посещаемост. Всичко това изключително ни радва и показва, че волейболът продължава да се развива. Радваме се, че има все повече нови фенове, които се наслаждават на играта“, каза още Ганев.

„Българските отбори се развиват доста и почти всички мачове бяха изключително равностойни, завършиха в тайбрек, като отборите дори се върнаха от 0-2. Щастлив съм, че имахме пълна зала за големия финал между Дея Спорт Бургас и Левски София. Разбира се, поздравления за бургазлиии за спечелването на тяхната първа Купа на България“, завърши президентът на БФВ.

Съдиите на финалния мач Любомир Сираков (първи рефер) и Атанас Върбанов (втори рефер) също получиха награди по време на последвалата церемония по награждаването - като признание за отличната работа по време на Финалния турнир.