20 / april 2024
Левски обърна ЦСКА в първия финал

Левски поведе във финалнта серия в Ефбет Супер Волей, след като записа успех с 3-2 над Вечния съперник от ЦСКА с 3-2. Момчетата на Николай Желязков губеха с 0-2 гейма, но успяха да намерят сили и правилните волейболни отговори за крайната победа (21-25, 23-25, 25-22, 25-18, 15-11).

Следващият сблъсък между двата отбора е на 23.04 (вторник) в столичната зала “Христо Ботев”. Играе се до три победи от пет мача.

Левски София 3-2 ЦСКА

Статистически, Левски надигра съперника във всички волейболни елементи: 65 на 58 успешни атаки, 8 на 2 аса, 15 на 9 блокади, като единствено допусна повече собствени грешки: 32 на 21.

Страхиня Бързакович от ЦСКА стана топ реализатор в двубоя с 26 точки (56% успеваемост в атака). За победителите с най-много се отчете Венислав Антов - 22 точки (53% успеваемост в атака).

Началото на първия гейм предвеща истинско зрелище в зала “Левски София”. И двата тима започнаха мотивирани в първия гейм, преследвайки се в резултата. ЦСКА обаче успя да натрупа преднина при 16-10 в своя полза и продължи да доминира (20-14). Въпреки опитите на Сините да се върнат в гейма, Червените отвориха мача в своя полза при 25-21. 

Играта “на котка и мишка” продължи и във втория гейм, като този път нито един от отборите успя да “дръпне напред” (17-17, 18-18, 21-21). В крайна сметка обаче, ЦСКА показаха по-здрави нерви в решителните моменти и поведе с 2-0 след 25-23 в своя полза. 

Левски стартира малко като по-концентрирания отбор в третия гейм, повеждайки с 6-2. Вдъхновени, Сините натрупаха още по-голяма точкова разлика в своя полза при 10-4. Гостите от ЦСКА опитаха да притиснат съперника до стената при 17-15, но домакините издържаха на напрежението и запазиха точковата разлика при 19-15 и завързаха за 2-1 гейма след 25-22.

И в първите минути на четвъртия гейм двата тима показаха завидна мотивация и желание за победа, като нито един не отстъпваше (3-3, 7-7). С по-голяма прецизност към детайла обаче, Левски успя да изравни в геймовете 2-2, вкарвайки мача в тайбрек след 25-18.

В изключително интригуващ тайбрек, водени от Симеон Николов (3 последователни аса при 8-8), Левски успя да вземе мача след 15-11.

“Направиха някои добри смени, за които не бяхме подготвени. Опитахме, но допуснахме грешки. Серията е дълга, ще опитаме да извадим поуки. Обещахме спектакъл и сега виждаме такъв. Публиката трябва да е доволна. Не знам колко дълга ще е серията, но ще е волейболно шоу.” 
Александър Попов, ст. треньор на ВК ЦСКА

“Получи се зрелище, както всички искаха. ЦСКА започна с много малко грешки, ние трябваше да изтърпим този период и да се освободим от напрежението. 
Включването на Александър Къмдев повлия силно за крайния успех. 
Не се отказахме да сме агресивни, с пуснати топки шампион не се става. Навремето Тошко Алексиев казваше, "който пуска, играе за малко пари". 
За голяма част от момчетата това е първи финал и се усещаше напрежение. 
Спечелихме една битка, но войната предстои. Има  да играем още много волейбол.”

Николай Желязков, ст. треньор на ВК Левски София

“Не е лесно да влезеш от пейката. Когато влязох, опитах да помогна максимално на отбора си.”
Александър Къндев, състезател на ВК Левски София

“Знам на какво съм способен, знам кога мога да го дам. Вече имам натрупани важни мачове и мога да усетя кога мога да дам повече. Zатова в петия гейм успях да бия такъв сервис и то в много важен момент.”
Симеон Николов, състезател на ВК Левски София