23 / april 2024
Левски докосва титлата след нов успех над ЦСКА

Левски София записа нова победа над Вечния съперник ЦСКА във финалните плейофи в Ефбет Супер Волей. Състезателите на Николай Желязков се позравиха с успех 3-1 (25-20, 30-28, 19-25, 25-22) в препълнената зала “Христо Ботев” в гр. София.

С два успеха в серията досега, Сините са на крачка от това да вдигнат трофея, тъй като се играе до три победи от пет мача. Следващият двубой между двата тима е в петък (26.04) от 19:00ч. в зала “Левски София”.

ЦСКА 1-3 Левски София

Оспорвано беше началото на първия гейм (9-9), но с успешна игра в атака, Левски успя да си осигури предимство за 14-10. Сините продължиха да доминират и отвориха мача в своя полза след 25-20.

Състезателите на Николай Желязков поведоха в началото на втория гейм, но вдъхновени Армейци успяха да притиснат съперника си до стената в ключовите моменти. След игра “на котка и мишка” обаче, Левски успя да надължи съперника, повеждайки с 2-0 след 30-28.  

Домакините от ЦСКА стартираха ударно в третия гейм, повеждайки с 5-1. Тимът, воден от Александър Попов, натрупа комфортна точкова разлика при 11-5. Левски обаче успя да намери своя ритъм и се приближи при 15-14. Червените обаче издържаха на напрежението и се върнаха в мача след 25-20.

Отборите се захапаха в първите минути на четвъртия гейм (6-6, 10-9), но домакините от ЦСКА успяха да покажат по-голяма концентрация на блокада, заемайки лидерската позиция при 16-12. Нищо обаче не беше приключило за Сините, които демонстрираха завидна мотивация и водени от Владимир Гърков (с три аса в ключови моменти).

Изключително силна игра от линията за начален удар (11 на 4 аса) подпечата днешния успех за Сините. И двата тима завършиха с по 11 блокади, както и с по 28 собствени грешки, а ЦСКА записа три повече успешни атаки: 52 на 49.

Венислав Антов стана топ реализатор за отбора на победителите, завършвайки с 16 точки (43% успеваемост в атака), докато за ЦСКА с най-много се отчете Страхиня Бързакович (24т., 45% успеваемост в атака). 

“Психическата устойчивост идва, когато един състезател има умения и се чувства подготвен, затова нашите момчета въпреки че са млади, я притежават. Влади Гърков матира отбора на ЦСКА със своя сервис. Ние сме подготвени за целия отбор на ЦСКА, нямам притеснения кой ще излезе в следващия мач. 
Казал съм на момчетата, че в серия от плейофите нямаш време да се радваш и да плачеш, мислиш за следващия мач. Сега трябва да се готвим, да се възстановим и да намерим формулата за следващия мач и да мислим как да дадем най-доброто.”

Николай Желязков, ст. треньор на ВК Левски София

"Бяхме събрани, играхме добър волейбол. Имаше и отпускане, но съумяхме да върнем ритъма си на игра. Очаква ни още по-тежък мач в нашата зала. Днес треньорът ни ротира, опита различни неща и успяхме. Поздравявам сектор Г, които днес направиха уникална атмосфера. Бяха напълно коректни, без провокации, мисля, че и те усетиха, че ние искаме да играем добър волейбол. Желание имаме и ние, и те. Всеки мач е различен, за мен серията е непредвидима. Ние се настройваме да играем един добър мач, ако успеем да приключим при нас ще е прекрасно.”

Светослав Гоцев
Състезател на ВК Левски София

 
“Разковничето е първият гейм, в който не влязохме както трябва. Не успяхме да сме агресивни. Имахме възможност да се върнем, но това е преразказ - всъщност не успяхме да подходим и да играем, както искаме и можем. 
Атмосферата в залата беше на едно много високо ниво! 
Серията продължава. Ще се опитаме да играем и да видим и нашите психически сили. Трябва да посрещаме по-добре и да организираме по-добре блока. Загубихме неприятно в зала, в която доминираха нашите фенове, но трябва да се вдигнем. 
Ще направим всичко възможно в следващия мач.”

Александър Попов
Ст. треньор на ВК ЦСКА