26 / april 2024
Левски е новият шампион в Efbet Супер Волей
Сините надиграха ЦСКА с 3-1 гейма

Левски София е новият шампион на  Efbet Супер Волей. Тимът на Николай Желязков победи ЦСКА с 3-1 гейма в зрелищен сблъсък и сложи край на финалната серия. 

Владимир Гърков беше избран за Най-полезен състезател във финалната серия, а за Играч на публиката феновете гласуваха за Симеон Николов от Левски София. 

По време на зрелищна церемония по награждаването, бяхао  връчени наградите и за спортсменство на Фахрн Путратама и Антон Станчев, които през сезон 23/24 бяха отличени с най-много зелени картони.

ЦСКА успя да изненада отбора на Левски София в началото и поведе с 4-1, докато Сините опитваха да намерят своето темпо и да отговорят на агресивната игра на съперника. Тимът на Николай Желязков стартира с добре насочен сервис, а силните изяви при атака в центъра на Гоцев доведоха до изравняване при 10-10. Сините отново бяха догонващи в резултата при 19-15, но стопиха изоставането много бързо 18-19. Двете грешки на сервис за ЦСКА в края на гейма (при 23-20 и 24-22) не бяха използвани от Сините и в крайна сметка домакините загубиха с 23-25. 

Вторият гейм започна силно за Левски София 3-0, което им помогна да върнат самочувствието си и да заиграят по-освободено. ЦСКА увеличи своите грешки и допусна сериозно изоставане 13-8, но със силен сервис и добре построена блокада успяха да намалят разликата до 12-14. Силните минути за Червените не продължиха дълго и Левски София продължи да бъде по-агресивният отбор, с което си осигури и изравняване на геймовете при 25-19. 

Третата част започна оспорвано 4-4, 7-7. Силен сервис на Левски София и атака от втора линия от зона 6 на Гърков изведе тима напред 10-8. ЦСКА отговори с бърза атака на Вълчев, но грешка при сервис на Бързакович, не им позволи да изравнят веднага, но все пак успяха при 14-14. С правилно насочен сервис и блокада Червените взеха отново предимството при 16-15, но мощни атаки и два аса на Гърков отново промениха лидера за 19-16. Левски София продължи да бъде отборът с по-агресивна игра и спечели гейма с 25-20. 

Сините продължиха със същия агресивен стил на игра и поведоха още в началото с 3-0. Червените показаха силна игра в атака, но по-големият им брой грешки усложни максимално мисията им за превземане на лидерството. Стабилната преднина (10-7) даде самочувствие на Левски София да “натисне” още началния удар. Червените успяха да се доближат на точка при 15-16, но отново грешни отигравания позволиха на домакините да имат добра преднина при 20-17. ЦСКА не успя да обърне хода на мача, а Левски София показаха огромен хъс и умения, за да спечелят не само мача с 25-21, но и титлата в Efbet Супер Волей.

 

Левски София 3-1 ЦСКА

“Винаги е огромно щастие да станеш шампион. Удовлетворението е огромно, защото когато един треньор работи, има видим резултат при изграждането на състезателите. Когато и двете неща се комбинират - да изградиш състезатели и да спечелиш титла, мога само да съм изключително удовлетворен. 
Тренирал съм и звезди, и млади момчета. Удоволствието от волейболната игра за мен е едно и също, така че ще очаквам решението на ръководството за това с какви състезатели ще разполагаме през следвашия сезон.”

Николай Желязков, ст. треньор на Левски София 

“Поздравявам Левски за това, което правят, имат голям екип, с който намират време за важните неща, създават школа и на фона на всичко, съвсем закономерно е да станат шампиони. Среброто не е утеха, да загубиш финал е най-тежкото. 
Момчетата се стараха, имахме проблеми в тренировъчния процес, но се бориха мъжки. Съжалявам, че не успяхме. 
Предстои ни време в организация за новия сезон, ще видим какво ще се случи, но съм уверен, че ще дадем най-доброто от себе си.”

Александър Попов, ст. треньор на ЦСКА

“Усещането е невероятно. Спечелихме заради всички тук в залата и им благодаря, че ни подкрепяха през целия сезон. Левски в последните години е по-добрият отбор. 
Гледам да не мисля за постиженията на баща ми и брат ми и кого трябва да надминавам, аз да играя моята игра, а в момента не брат ми, а аз съм шампион на България. 
Благодаря на всеки един в залата, без тях със сигурност мотивацията би била по-малка”. 

Симеон Николов, състезател на Левски София